GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Meghalt Milan Kundera, a cseh irodalom legismertebb alakja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kilencvennégy éves volt.


A cseh nemzeti televízió szerdai adásában bejelentette: elhunyt Milan Kundera, a XX. századi cseh irodalom legismertebb alakja, regény- és drámaíró, esszéista a számtalan nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége, illetve a Tréfa szerzője.

Az 1929-ben, Brnóban született író 1975-ben költözött Franciaországba, miután az 1968-as prágai tavaszt elfojtó szovjet reakció bírálata miatt kizárták a pártból, kirúgták az állásából, eltiltották a tanítástól és a publikálástól, így teljesen ellehetetlenült. Előtte, 1950-ben egyszer már kizárták a pártból, de utána még rehabilitálták hat évvel később, és ez az élmény szolgált első regénye, a kommunistaellenes éle miatt botrányt kavaró Tréfa alapjául is.

1979-ben, A nevetés és felejtés könyve miatt megfosztották cseh állampolgárságától, ezt épp negyven évvel később kapta vissza. Az 1993 óta csak franciául publikáló szerző utolsó regénye, A jelentéktelenség ünnepe 2014-ben jelent meg.

Milan Kundera világszerte népszerű és ünnepelt író volt, magyar nyelven is olvasható az összes regénye. Két leghíresebb regényéből film is készült.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek