GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

„Medvetörvényt” sürgetnek a székelyföldi elöljárók

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hatékonyabb kármegelőzést, a medvék okozta károk megtérítését, a medveállomány menedzsmentjét szorgalmazza többek között az a beadvány, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő nyújt be a környezetvédelmi minisztériumba.


A beadványt a Hargita megyei polgármestereken kívül Borboly Csaba Hargita megyei és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és az RMDSZ parlamenti frakciója is aláírta. „Úgy gondoljuk, hogy – az utolsó statisztikai adatok tükrében – Romániában nem megfelelő a medvevédelmi rendszer.

Amit a medvepopuláció védelmére kidolgozott a kormány az egyetlen félnek az álláspontja, mégpedig az állat- és környezetvédőké – magyarázta Tánczos. – Az erre vonatkozó kormányhatározatokat, miniszteri rendeleteket úgy dolgozták ki, hogy nem vették figyelembe sem a mezőgazdasági minisztérium, sem az önkormányzatok álláspontját. Ezért ennek a jogi keretnek a módosítására van szükség, mégpedig mielőbb.”

Konkrétumok helyett „műhelymunka”

Tánczos Barna emlékeztetett, másfél hónapja interpellációban szólította fel Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert a vadkárok kifizetésére, aki azt követően ígéretet tett, hogy azonnal elkezdik a gazdák kártalanítását. A teljes kifizetésre azonban mindeddig nem került sor. Ugyanakkor a miniszter tájékoztatta a szenátort, hogy folyamatban van a medvekárok megtérítésére vonatkozó kormányhatározat módosítása, és felkérte, hogy tegyenek arra vonatkozó javaslatokat.

Tánczos meglátása szerint azonban nemcsak a határozat módosítására van szükség, hanem a teljes jogszabályt át kellene írni. „Az új törvénynek figyelembe kellene vennie a mezőgazdasági termelők érdekeit – mivel ők szenvedik el a legtöbb kárt és a civil társadalom véleményét is az emberáldozatok miatt. Emellett teljesen újra kell gondolni a medvék vadászatára vonatkozó jogszabályt, mivel a medvepopuláció évről évre több száz egyeddel gyarapodik” – mutatott rá a volt mezőgazdasági államtitkár.

– Reméljük, hogy a következő hónapokban zajló munka olyan irányba fogja terelni az új jogszabályt, hogy az említett problémákat rendezze. Nem tudjuk azt ígérni, hogy a problémát megoldjuk, csak hogy minden esetben, amikor úgy látjuk, rossz irányba mennek a dolgok, akkor felhívjuk arra a minisztérium figyelmét. Mondhatjuk, hogy vészharangokat kongatunk, hiszen jön az úgynevezett medveszezon, amikor a vadak elözönlik a mezőgazdasági területeket.”

Elszaporodott az állomány

Tánczos Barna emlékeztetett rá, a legfrissebb statisztikai adatok szerint Hargita és Kovászna megyében jelentették a legtöbb vadkárt országos szinten. A politikus tudomása szerint azonban sok más megyében a hatóságok nem támogatják a gazdák kárbejelentési szándékait, mondván, hogy úgysem kapnak kártérítést, minek rontani a statisztikát.

A tavalyhoz képest országos szinten több mint ezerrel szaporodott az országban a medvék száma, így jelenleg 10 460 medvét tartanak számon, miközben valamivel több, mint hatezres létszámnak a fenntartását vállalta Románia az uniós csatlakozáskor. Kérdésünkre Tánczos Barna elmondta, a vaddisznókárok esetében még bonyolultabb a helyzet, mivel a vadásztársulatoknak kellene megtéríteniük a vadak okozta károkat.

„Teljesen szétszórt a felelősség. Tudomásom szerint Erdélyben vannak olyan esetek, ahol ebben együttműködnek a társulatok, máshol viszont szóba sem állnak a gazdákkal. Olyan esetről is tudok, hogy a megnövekedett vaddisznóállomány teljesen ellehetetlenítette a gazdák munkáját” – mutatott rá.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek