GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Március tizenötödike - Dr. Bónis István parlamenti képviselő ünnepi üzenete

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Érdemes elgondolkodni a nap fontosságán azon, hogy: Mit jelent számunkra Március 15-e?


Ennek a kérdésnek sokféle szemszögbõl kellene elemezni a jelentõségét, és még akkor sem kaphatnánk rá teljes választ, ha végigtekintenénk történelmén, eseményein, szereplõin, az akkori idõk emberein, vértanúin, áldozatain, gyõztesein vagy legyõzöttjein.

Mindenképpen elismerjük, hogy 1848. március 15-e a magyar történelem egyik legjelentõsebb dátuma.

Nem a külsõdleges jegyeket kell értenünk jelentõsége alatt, hanem azt az ünnepet, melynek végén március 15-e belépett a történelmi idõbe, azt, hogy népünk és nemzetünk képes és hajlandó volt megkérdõjelezni egy idejét múlt ideológiát, amiért szembeszállt egy idegen hatalommal. A magyar nem felkészületlenül vágott bele ebbe a nagy fontosságú történésbe, szüksége volt egy olyan szellemi elitre, amelyik ott volt a Pilvaxban képességeit nyújtotta, felkészült volt és tudta, hogy cselekvésének értelme túlmutat a mindennapokon.

Ma azt hirdetjük, hogy 1848. március 15-e a polgári jogegyenlõség ünnepe is, egy új kor nyitányát jelentette az ország minden lakója számára, anyanyelvtõl, nemzeti vagy felekezeti hovatartozástól függetlenül; ez a nap a civilek ünnepe is, hisz õk vívják a forradalmakat a világosan beszélõ fiatalokkal együtt. Éppen ezért, március 15-e azon kevés történelmi dátum közé tartozik, amelynek kedvesnek kell lennie minden magyar ember számára. Nekem ez a nap jelenti a legnagyobb nemzeti ünnepet.

Mai eseményeink sok esetben elkeserítõen mutatják, hogy nem ülhetünk a múlt babérjain.

A Mikó-ügy, a zászlóháborúk, az oktatási gondok, fogyatkozásunk okai, a helységnévtáblák miatti harc, anyanyelvhasználat, mind olyan gondjaink, melyek megoldására tudnunk kell megmutatni azt, hogy van rá közakarat.

E gondok sokasága közepette is mi, máramarosi magyarok úgy tartjuk, hogy jelen vagyunk a mában, és minden tõlünk telhetõt megteszünk azért, hogy közösségünk a kisebbségi sors megfelelõ viselõje legyen.

Ezért van szükségünk érdekképviseletre, olyan reprezentációra, ami valóban

ODAFIGYEL, TESZ,

nem kitaszít, hanem befogad, nem bomlaszt, hanem épít.

A mi ünneplésünk 1990-tõl évenként folytatódik, és szeretném, ha minden évben ismétlõdne a szabadság, egyenlõség, testvériség jegyében, és legutóbbi nagy gondok, a

MEGMARADÁS jegyében!

Dr. Bónis István parlamenti képviselõ

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek