GaGa
2024. július 16., kedd Valter napja
árfolyam:
1 euro = 4.9700 RON
1 dollár = 352.8944 RON
100 forint = 0.0545 RON

Március 15-én adják át a felújított Kossuth teret

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kossuth teret szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik birtokba – mondta el Wachsler Tamás, a tér rekonstrukcióját végző Steindl Imre-program igazgatója a pénteki sajtóbejáráson.


Mint mondta, a beruházás több része közül a nagyközönséget leginkább érintő, leglátványosabb térrekonstrukció gyakorlatilag elkészült. A látogatóközpontban és a mélygarázsban még folynak a befejező munkálatok, de a megújult Rákóczi-emlékmű és a József Attila-szobor is a végleges helyén áll.

A nyár derekára minden megújul

A Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónapok feladata a nyolc mellékalak elhelyezése. Az Andrássy- és a Tisza István-szobor a tervek szerint május végére készül el. A nyár derekára a tér teljes egészében megújul, addigra a mélygarázs és az Országgyűlési Múzeum is teljes üzemben működni fog – hangsúlyozta az igazgató.

Az Országház előtti biztonsági zóna jóval kisebb, mint korábban volt, egyes részeken teljesen a ház faláig el lehet majd sétálni. Az alsó rakparton, amely egészen a kilencvenes évek óta zárva volt, korzót alakítottak ki. A téren - az átépült és üzemkész 2-es villamos kivételével – teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom, és tilos a gépjárművek behajtása a térre – ismertette a részleteket Wachsler Tamás.

Nem kell megsülni a melegben

Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásító berendezések hűsítik a levegőt. A Steindl Imre-i elgondolások mentén megújult tér közepén kapott helyet az új Országzászló: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon 28 négyzetméteres zászló lobog majd, a tervek szerint minden nap. Mellette az Országház felújított homlokzatát visszatükröző vízfelület gazdagítja a látványt, és akadályozza meg a behajtást a térre – közölte az igazgató.

Az 1956-os emlékhely műszakilag elkészül március 15-re, belsejében a kiállítás ősszel fog megnyílni. A másik földalatti létesítmény a kőtár, amelyben a Parlament faláról lekerült köveket tekinthetik majd meg a látogatók.

A beruházás kiegészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) épületének a Duna és a Parlament felé néző homlokzati rekonstrukciójával, a tervek szerint a metró fölötti irodaházat – amelynek kisajátítása még zajlik – is rekonstruálják majd.

Igazi zöld foltja lesz a belvárosnak

A több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg, a parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 kilométer elektromos kábelt és 3 kilométer vízi közmű vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

Árvízbiztos az új mélygarázs

Az építkezés nem volt zavartalan, az árvízi védekezés heteiben 80 ezer köbméter Duna-vizet szivattyúztak a mélygarázs munkagödrébe a résfal biztonságos megtámasztására. A megépített mélygarázst két árvízvédelmi kapu és két mobilgát védi a Duna áradásától.

A hátralévő munkálatok – beleértve a mélygarázs és a látogatóközpont beüzemelését, továbbá az Országház homlokzati díszkivilágításának kiépítését – várhatóan a nyár végéig befejeződnek.

A teret hivatalosan egyébként március 15-én, a forradalmi évforduló ünnepén adják át.

Régi adósságot törlesztettek

Több évtizedes adósság volt a Kossuth tér felújítása – mondta a Lánchíd Rádió Reggeli keddi, hírjárat című műsorában a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás emlékeztetett: a Parlament homlokzata is teljesen megújult. Az Országház Magyarország legnépszerűbb turisztikai látványossága, évente több mint 400 ezren látogatják. Az átalakítás koncepciója is a Parlamentet állította a középpontba. Wachsler Tamást Vass István Zoltán kérdezte.

Tekintse meg a látványterveket a Kossuth térről! A Steindl Imre Program keretében megszépülő és zöldebbé váló térről eltűnnek az autók, térszint alatti látogatóközpont épül és parlamenti múzeum jön létre.

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

karbonác 2014.03.14 17:30:21
a tér burkolatkövét karbonácról szállították honapokon keresztül, tehát máramarosi kővel van burkolva a Kossuth tér !!!


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Brown Jó nap, Jelenleg Párizsban, Franciaországban vagyok, és azt szeretném ajánlani mindenkinek, (...)

Komoly és megbízható ajánlat Szia, nehéz anyagi helyzetben van? Sürgősen pénzre van szüksége projektjei (...)

Megfizethető hitel ajánlat Nehéz anyagi helyzetbe került, és nem tudja, hová forduljon, mert a bank valamilyen okból (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek