GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Maradtak ingyenes helyek a BBTE-n

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Százötven tandíjmentes hely maradt betöltetlen a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatán a pénteken lezárult nyári felvételi nyomán – közölte lapunkkal Makkai Júlia Anna, a felsőoktatási intézmény magyar tagozatának kommunikációs felelőse, aki azt is elmondta: tavaly az őszi beiratkozási időszakban ennél jóval több, 229 ingyenes helyet hirdettek meg.


Mint kiderült: a 17, magyar nyelű képzést is biztosító kar közül a testnevelés és sport, a jogtudomány, a biológia, a pszichológia, a neveléstudomány, illetve a színház és televízió karokon telt be valamennyi ingyenes hely.

A BBTE közleménye szerint a nyári felvételi időszakban több mint 9400 középiskolát végzett diák iratkozott be sikeresen a kolozsvári egyetemre. A román tannyelvű karok közül ugyancsak a testnevelés és sport, valamint a jogtudomány volt a legnépszerűbb, emellett az üzleti és menedzserképző szakokon is beteltek a tandíjmentes helyek. A román nyelvű képzéseken összesen 417 ingyenes helyet fognak meghirdetni az őszi felvételin, 217-tel kevesebbet, mint tavaly ebben az időszakban. Arányaiban több államilag támogatott hely maradt a roma nemzetiségű diákok számára: az egyetem összesen hatvan kisebbségi tanulónak biztosít ingyenes helyet, azonban csak huszonkét végzős iratkozott be.

A BBTE arról is beszámolt, hogy a magiszteri képzéseken meghirdetett, államilag támogatott helyek 85 százalékát foglalták el, ez számszerűsítve 3500 beiratkozót jelent. Három kar – a jogtudomány, a bölcsészkar, valamint a színház és televízió kar – csak az őszi időszakban hirdet felvételit. A felvételivel kapcsolatos információk magyar nyelven is elérhetőek a BBTE honlapján, illetve a karok saját weboldalán.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek