GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Már folyik a kvóta elleni kormányzati kampány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ismét célkeresztbe került Brüsszel · Megint több kilométeres torlódás volt Hegyeshalomnál.


Kikerültek a hét végén a közterületekre a kényszerbetelepítés elleni népszavazást népszerűsítő plakátok, és elindultak a médiahirdetések is. A kormány fő célja, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon. Ezt várhatóan ősszel tartják meg, de az időponttal kapcsolatban sok függ az Alkotmánybíróságtól, illetve az államfő döntésétől is. 

Megjelentek a hét végén a kvótaügyi népszavazásra buzdító kampányhirdetések a médiában, illetve a közterületeken. Budapesten voltak olyan plakáthelyek, ahol egymástól alig 20 méterre három óriásplakáton is a legújabb kormányzati szlogenek voltak láthatók. A várhatóan szeptember végén vagy október elején tartandó referendumra televíziós és rádiós hirdetésekben is felhívják a választók figyelmét. A kormány „tájékoztató kampányának” célja, hogy minél többen vegyenek részt a kényszerbetelepítéssel kapcsolatos őszi népszavazáson, hisz az csak akkor lesz érvényes és eredményes, ha több mint négymillió ember voksol.

– Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék! – ez a fő szlogen a kampányban, amelynek költségeit közpénzből fizetik. Nem tudni viszont, hogy mennyit költenek az üzenetek eljuttatására. A kormányzati Facebook-oldalon még pénteken megjelent bejegyzésben azt írták: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést. Eközben egy magyar emberre egymillió forint uniós támogatás jut – fogalmaztak, megemlítve még a kormányfő által rendszeresen emlegetett „Brüsszelt meg kell állítani!” szlogent.

A kormány kvótaellenes népszavazását elrendelő múlt keddi országgyűlési határozatot a hírek szerint továbbra sem támadta meg senki az Alkotmánybíróságon (AB), bár azt csak ma összesítik, hogy a hosszú hétvége alatt érkeztek-e beadványok. Május 25-ig van lehetőség arra, hogy megtámadják a parlamenti határozatot az AB-n, és ez vélhetően meg is történik majd. Annál is inkább, mert mint beszámoltunk róla, ez a jogorvoslat, illetve az azzal járó időveszteség a Fidesz elemi érdeke. Ha ugyanis senki nem támadná meg a döntést, akkor a népszavazást augusztusban vagy szeptember elején kellene megtartani, akkor viszont a nyári szabadságolások, illetve az iskolakezdés miatt erősen kérdéses lenne, hogy meglenne-e az 50 százalékos részvétel.

Bitskey Botond, az AB főtitkára az állami médiának tegnap azt mondta, hogy a kormány népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos indítványokról az Alkotmánybíróság várhatóan még a július közepén kezdődő ítélkezési szünet előtt dönteni fog. Az országgyűlési döntést ugyan még senki nem támadta meg, de a Kúria egy héttel korábban az ügyben hozott döntése ellen az AB-hez fordult már a liberális Fodor Gábor. Erre az alkotmányjogi panaszra viszont más eljárások és határidők vonatkoznak, mint ha valaki a parlamenti döntést támadja meg, és előbbinek nincs is hatása arra, hogy az államfő kitűzheti-e a referendum időpontját.

Közben folyamatos a migránsok beáramlása a kerítéssel védett magyar–szerb zöldhatáron. A rendőrség adatai szerint pénteken 171, szombaton 90, vasárnap pedig 103 migráns jutott be illegálisan az országba, vagyis három nap alatt 364 migráns érkezett. A nyugati határszélen, Körmendnél pedig folyamatos az odavitt migránsok „elszivárgása”. A körmendi sátortáborban a múlt hét végén már 212-en voltak, és naponta csaknem tucatnyi migráns hagyja el a befogadóállomást és megy tovább Ausztria felé. Az osztrák hatóságok emiatt szigorúbb ellenőrzést vezettek be az utóbbi hetekben, és tegnap például Hegyeshalomnál már 3-4 kilométeres torlódás alakult ki a kilépőoldalon. A torlódás oka éppen az volt, hogy az osztrákok szigorúbban ellenőrzik a belépő járműveket és utasaikat.

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek