GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Magyarország: Németh Szilárd: Megelőző lépés a válsághelyzet kihirdetése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„A magyar emberek biztonságát akarjuk garantálni”


A kormány megelőző lépésként rendelte el a migrációs válsághelyzetet, mert nem lehet tudni, hogy a nyugat-balkáni útvonalon feltorlódott emberek tömege merre próbál utat találni magának Európa irányába - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke. 

Németh Szilárd úgy fogalmazott, a magyar családok, emberek biztonságát akarják ezzel a lépéssel garantálni, ugyanakkor ez nem korlátozza a magyar emberek jogait. 

Azt mondta, még nem lehet tudni, milyen reakciókat válthat ki az unió döntése a Nyugat-Balkánon rekedt tömegből, így például megtámadnak-e majd határokat.

Németh Szilárd közölte, azt tapasztalják, hogy egyre többen próbálnak a kerítésen át vagy vonaton utazva átlépni Magyarországra, és vannak, akiket már az ország belsejében fognak el.

Az hangoztatta: Magyarország álláspontja kerekedett felül arról, hogy a schengeni határokat meg kell védeni, és ebben kulcsszerepe van a nyugat-balkáni országoknak.

Az MSZP a honvédelmi bizottság összehívását kezdeményezi
Az MSZP a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése miatt kezdeményezte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön. Harangozó Tamás, aki a bizottság alelnöke, közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak haladéktalanul számot kell adnia arról, pontosan milyen indokok alapján döntött a kormány a válsághelyzet kihirdetéséről. 
A politikus elvárásként fogalmazta meg, hogy a tárcák megalapozott és hiteles információkkal igazolják az egész ország területére elrendelt rendkívüli intézkedés szükségességét. 
Harangozó Tamás annak ismertetését is kéri az ülésen, mi várható a következő hetekben, továbbá részletes tájékoztatást vár arról, milyen konkrét rendkívüli intézkedések bevezetését tervezik.

Alapjogokért Központ: Jogszerű a válsághelyzet kihirdetése
Az Alapjogokért Központ szerint jogszerű a migrációs válsághelyzet szerdai kihirdetése, és a kormány által bevezetett intézkedések lényegében nem érintik a hétköznapi életet.
A szervezet közleményében azt írta: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének leglényegesebb következménye, hogy a honvédelmi és rendvédelmi szervek hatáskörei bővülnek, ez azonban nincs komolyabb hatással a magyar állampolgárok hétköznapi életére. A válsághelyzet ugyanis nem minősül különleges jogrendnek, tehát az alapvető jogok gyakorlásának felfüggesztésére nincs lehetőség - tették hozzá.
Az erre vonatkozó törvény arra biztosít lehetőséget, hogy válsághelyzet idején a honvédség jogszerűen működjön közre az államhatár védelmében, segítve a rendőrség tevékenységét. A katonák egyéb tekintetben is támogathatják a rendőrök munkáját, de nem vonhatják el feladat- és hatáskörüket.
Bizonyos mértékben a rendőrség hatásköre is bővül, valamint állami szervek ideiglenesen igénybe vehetnek egyes vagyontárgyakat, ez állampolgárok magántulajdonát azonban nem érintheti - hangsúlyozták. Mindezek mellett egyes közigazgatási, engedélyezési, építésügyi és menekültügyi eljárások is gyorsulnak vagy egyszerűsödnek.
Az Alapjogokért Központ kitért arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez hasonlóan a migrációs hullám kezelésére bevezetett korábbi intézkedéseket is sok bírálat érte, azonban utólag "bebizonyosodott, hogy a lépések szükségesek és hatékonyak voltak". Példaként a határzár felállítását, a menekültügyi gyorsított eljárást és a tranzitzónákat említették.
Véleményük szerint a balkáni térségben feltorlódott több tízezres migránstömeg miatt, "amelynek nyilvánvaló célja, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába induljon", feltehetően az új intézkedést is "igazolni fogja az idő és a valóság". Ez a veszély szolgált alapul arra, hogy a kormány kihirdethesse a válsághelyzetet, a törvény szerint ugyanis erre bármilyen olyan, a migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetősége van, amely veszélyeztetheti a közbiztonságot - olvasható a közleményben. 

magyarhirlap.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek