GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Levél Colleen Bellnek Amerikából

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az őszinte dialógus folytatásának reményében az Amerikai Magyar Szövetség levélben fordult Colleen Bell amerikai nagykövet asszonyhoz a Magyarországot súlyos kritikával illető beszéde után.


„Az egykori Szovjetunió és csatlósai annak idején azzal vádolták a Nyugatot, hogy egy ország belügyeibe avatkoznak be, amikor az emberi jogok kérdését vetik fel. Figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az emberi jogok és a demokrácia nemzetközi ügy, és a demokratikus országoknak kötelességük foglalkozni ezekkel a kérdésekkel. Anélkül, hogy nyilvános kritikájának tartalmát kommentálnánk, feltételezzük, hogy Önt is a kötelesség vezette, amikor beszédét elmondta”– írja a levél, ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy ugyanez az üzenet nem lett volna-e sikeresebb, ha másként közvetítik, ha hosszú távú külpolitikai célokat tartanak szem előtt.

A levél rámutat: Colleen Bell helyesen ismerte fel beszédében, hogy az Egyesült Államoknak stratégiai érdekeltsége van Magyarországon, amikor azt mondta, hogy „kétoldalú kapcsolatunk kiváló együttműködésre tekint vissza a biztonsági és a katonai ügyek területén. Magyarország továbbra is erős NATO-szövetséges. Magyarország a rendészeti és a terrorizmus elleni ügyekben is nagyszerű partner”. Az Amerikai Magyar Szövetség a cinikusokkal szemben hiszi, hogy ez az észrevétel őszinte volt.

De vajon az Egyesült Államok érdeke-e, hogy a magyar belpolitika nyilvános kritikáját az utca embere, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy sem, támadásnak tekintse? – kérdezi levelében Koszorús Ferenc, az AMSZ elnöke.

Vajon nem borzolná-e az amerikai kedélyeket, ha a francia, német, angol vagy magyar nagykövet nyilvánosan bírálná Washington bevándorlási politikáját, az elnökjelöltek javaslatait, a rasszizmus vádjait, vagy véleményt mondana a körzetmódosítási gyakorlatról?

Nem csoda tehát, hogy a magyar politika nyilvános bírálata megalázza és elidegeníti a demokrácia iránt elkötelezett magyarokat, akik támogatják a NATO-t. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok néma, amikor a szomszédos államokban a magyar kisebbségek a diszkrimináció és intolerancia különböző formáival találkoznak. Mindez nem kívánatos és hátrányos következményekkel járhat – figyelmeztet az Amerikai Magyar Szövetség, és felhívja a figyelmet, hogy a jó kétoldalú kapcsolatok és egy erős NATO mindkét ország érdeke akkor, amikor Oroszország és a terrorizmus növekedése komoly kihívást jelent.

A magyar közvélemény megnyerése fontos lenne Amerika céljainak elérésében. Az is fontos, hogy a mai Magyarországot a közelmúlt történelmének kontextusába helyezzük. Lehet, hogy néhány döntést felül kell bírálni, de mindez a szovjet uralom kemény következménye, ami a mai napig is érezteti hatását Magyarországon.

Úgy tűnik, hogy a nagykövet asszony megjegyzése elhamarkodott volt, hiszen néhányat az említett problémákból a magyar parlament meg fog vitatni.

A szövetség azt javasolja, hogy vizsgálják újra: vajon van-e hatásosabb eszköz, mint a nyilvános kritika, ami nem sok konkrét eredménnyel jár, de elidegeníthet igazi barátokat. A független United States Information Agency nem szolgálna hatékonyabban, mint a hatástalan kioktatás? – kérdezi Koszorús.

Az Amerikai Magyar Szövetség továbbra is együtt kíván dolgozni a nagykövet asszonnyal az amerikai-magyar kapcsolatok megerősítésében – fejezi be a levelét Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség elnöke.

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek