GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Legfelsőbb bíróság: orvosoknak tilos a hálapénz

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A román legfelsőbb bíróság szerint az állami kórházak orvosai nem fogadhatnak el hálapénzt. A Mediafax hírügynökség által pénteken ismertetett, a Hivatalos Közlönyben néhány nappal ezelőtt közzétett határozat arra hivatkozva tiltja az anyagi ellenszolgáltatás elfogadását, hogy az állami egészségügyi intézmények orvosai közalkalmazottnak számítanak.


A döntés felidézi: a betegjogi törvény lehetővé teszi, hogy a páciens hálapénzt, adományt ajánljon fel az orvosnak. Ám a bírói testület úgy ítélte meg, ez nem teszi kötelezővé, hogy az orvos el is fogadja azt.

A bukaresti legfelsőbb bíróságnak az MTI által idézett indoklása szerint az orvos azért nem jogosult a hálapénzre, mert a kórházak valamennyi dolgozója közalkalmazottnak számít, a büntető törvénykönyv pedig nekik tiltja, hogy anyagi javakat, megvesztegetést fogadjanak el. Traian Băsescu volt államfő tavaly októberben hirdette ki azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az orvosok nem minősülnek köztisztviselőknek. A jogszabályt az akkori elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, mivel azonban a parlament másodszor is módosítás nélkül fogadta el, kénytelen volt kihirdetni. Az elnök azt kifogásolta, hogy a Btk.-ban szereplő meghatározással kerül ellentmondásba az a pontosítás, miszerint az orvosok nem tekinthetők köztisztviselőknek, és így az orvosokat gyakorlatilag felmentik az olyan cselekmények büntetőjogi felelőssége alól, amelyek a köztisztviselői státushoz kapcsolódnak.

A Btk. szerint köztisztviselő minden olyan, közérdeket szolgáló személy, akit erre valamely közhivatal felhatalmazott, és munkáját az illető közhivatal felügyelete, illetve ellenőrzése alatt végzi. A korábbi jogszabályok is ebbe a kategóriába sorolták az orvosokat. Szakértők már akkor úgy vélekedtek, hogy az orvosi műhibák büntetőjogi vetülete és a hálapénz elfogadásának korrupciós besorolása miatt hátrányos az orvosok számára a törvénymódosítás. Egy, az év elején közzétett közvélemény-kutatás szerint az ország lakosságának több mint fele fizetett hálapénzt tavaly az állami egészségügyi szektorban – orvosoknak, nővéreknek, laboránsoknak vagy akár kapusoknak.

A román orvosi kamara többször tiltakozott amiatt, hogy az orvosokat is közalkalmazottaknak minősítik. A kamara szerint ez a besorolás és az igazságszolgáltatásban való „meghurcoltatásuk” is hozzájárul a nagyméretű orvoselvándorláshoz. Az egészségügyi minisztérium által hónapokkal ezelőtt kidolgozott törvénytervezet lehetővé tenné a közkórházakban dolgozó orvosok számára, hogy magánpraxist is folytassanak az állami intézményben a hivatalos munkaidő lejárta után. Az orvosok délután 3 óra után az illető kórházba beutalt fizetős betegeikkel foglalkozhatnának, a szolgáltatások tarifáit pedig szabadon alakíthatnák ki. Magánvállalkozókként – jogi személyekként – kötnének szerződést a kórházzal az ott lévő felszerelések bérbevételéről. A tárca egyrészt a hálapénz visszaszorulását reméli a kezdeményezéstől, másrészt arra próbál megoldást találni, hogy a szakképzett orvosok magasabb jövedelemre tehessenek szert a közkórházakban anélkül, hogy szolgáltatásaik árát magánklinikákon hajtsák be a magán- és állami szektor között „sétáltatott” betegeiktől.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek