GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Lázár elárulta: ilyen lesz a kerítés a déli határon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Utoljára tartott Kormányinfót Lázár János és Gíró-Szász András a nyári szabadságok előtt, és elárulták, milyen lesz a szerbiai határzár. Mindjárt kétféle kerítést építünk.


Döntött a mai kormányülés a szerb-magyar határon építendő 175 km hosszú kerítés – hivatalos nevén ideiglenes határzár – formájáról. Lázár János és Gíró-Szász András az idei nyár utolsó Kormányinfóján elmagyarázták, hogy kétféle határzár fog épülni, mivel a határ maga is kétféle szakaszból áll. Vannak könnyen átjárható, az embercsempészek által kedvelt szakaszok, és vannak mocsaras, nehezen vagy szinte egyáltalán nem megközelíthető ártéri részek.

  • A könnyen átjárható szakaszokon Lázár megfogalmazása szerint „horganyzott határzár” lesz, ami 3 méter magas kerítést jelent, acéloszlopokkal, a kerítés tetején 70 centis NATO-dróttal. Ez az a pengés, gyűrűket alkotó szögesdrótfajta, amit korábban a bolgár-török határon épített kerítéshez is használtak, és ami képes komolyabb fizikai sérüléseket is okozni, ha valaki megpróbál átmászni rajta. A kerítést 1,5 méter mélyen lealapozzák a földbe, vagyis elég nehéz lesz átfúrni alatta, ha valaki ezzel próbálkozna.
  • A nehezen átjárható, mocsaras szakaszokon – ami 30-40 km-t jelent – elég egyszerűbb védelmet alkalmazni, ezért itt csak pengés határzár épül.

A kormány szerint az ideiglenes határzárak felállítása nemzetközi tapasztalatok szerint tizedére csökkenti az illegális bevándorlást.

A valódi menekülteknek azt tanácsolják, hogy menjenek a legális határátkelőhelyekre, és adjanak be menedékkérelmet, amit a magyar hatóságok a jogszabályok szerint elbírálnak. (Azt most nem emelték ki, hogy a jogszabályokat nemrég szigorította a kormány, ezért legálisan menedékjogot kapni nem lesz egyszerű Magyarországon.)

A kerítésen táblák fogják figyelmeztetni a migránsokat, hogy keressék fel a legközelebbi határátkelőt, amiből egyébként a magyar-szerb kormányülésen kötött megállapodás értelmében újak is nyílnak a déli határszakaszon.

A kerítés végig magyar területen fog felépülni a határtól két és fél méterre. Ehhez majdnem 100 hektár magántulajdonú földterületet kell igénybe venni, de a tulajdonosokat kártalanítják. A kerítést a honvédség fogja felépíteni.

Lázár a sajtóban megjelent videókra hivatkozva arról is beszélt, hogy a szerb rendőrség mutatja az utat a határhoz az embercsempészek által vezetett bandáknak. Erről a tényről korábban több médium is beszámolt, de a kijelentésből azért lehet némi diplomáciai sértődés, és nem kizárt, hogy a belgrádi magyar nagykövet kénytelen lesz magyarázkodni miatta, akárcsak ukrajnai kollégája, akit tegnap azért hívattak be Kijevben a külügyminisztériumba, mert Lázár az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt azt mondta, hogy a magyar titkosszolgálatok a válság kezdete óta kiválóan teljesítettek Ukrajnában.

valasz.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek