GaGa
2024. július 24., szerda Kinga, Kincső napja
árfolyam:
1 euro = 4.9704 RON
1 dollár = 355.8616 RON
100 forint = 0.0548 RON

Lármafák gyúltak az autonómiáért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lármafák gyújtásával, őrtüzek, fáklyák és gyertyák ezreinek fényével világították meg a Székelyföldet vasárnap este a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett Székelyföld autonómiájának napján, ezáltal hangsúlyozva a térség autonómiatörekvéseit.


A megmozduláshoz Erdély és a Kárpát-medence más településein, többek között Kolozsváron és Budapesten is csatlakoztak, illetve vasárnap délelőtt számos templomban is a székelyföldi autonómiáért imádkoztak, eleget téve az SZNT felhívásának. Az alkalomból valamennyi településen felolvasták az SZNT kiáltványát, amelyben kifejtik: ily módon kívánják Románia kormánya és a nagyvilág tudomására hozni, hogy a Székelyföld létezik.

„Ezzel kívánjuk ismételten megerősíteni a gyergyóditrói székely nemzetgyűlésen kinyilvánított történelmi igényünket: élni akarunk az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását!” Ebben arra is rámutatnak, hogy a székely nép ragaszkodik a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magában foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé. „Követeljük, hogy az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek, és a székely nép – Európa autonóm közösségeihez hasonlóan – megélhesse önrendelkezését a Székelyföld autonómiája révén” – áll a felhívásban.

Ennek írói azzal indokolják akciójuk szükségességét, hogy Románia kormánya mai napig nem mondott le „arról a tervről, hogy Székelyföldet egy román többségű óriás-régióba beolvassza. Arra is emlékeztetnek, hogy Bukarest évek óta figyelmen kívül hagyja a székelyföldiek autonómiára vonatkozó, több alkalommal és formában kinyilvánított igényét, párbeszédre vonatkozó kezdeményezéseit.

Emlékeztetnek továbbá a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés állásfoglalására, amely szerint „Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie”. „Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!” – zárul a Székelyföld településein összegyűlt közösségek nevében Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett kiáltvány.

Az SZNT szeptember végén nyilvánította Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját. A felhíváshoz számos székelyföldi és nem székelyföldi település csatlakozott, a fények 17.30-kor gyúltak ki, a rendezvények sok településen lapzártánk után is zajlottak. A tervek szerint Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban, Csíkszerdában a Mikó-vár előtti téren, Székelyudvarhelyen, illetve Kovászna, Hargita és Maros megye számos községében is kigyúltak a fények. A települések mellett olyan jelképes helyszínek is fellobbantak a máglyák, mint az Óriáspince-tető vagy a Perkő. Egyes településeken, mint a háromszéki Árkoson a szemerkélő eső megnehezítette a tűzgyújtást, késleltetve a rendezvényt.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek