GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Krúdy Gyula és Máramaros

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

1961-ben, a Babes-Bolyai Egyetem elvégzése után egy máramarosszigeti általános iskolába neveztek ki. Bár ezt a várost vonzónak találtam, hiszen ott kezdte tanári pályáját Juhász Gyula, a 20. századi magyar líra jelentõs képviselõje, a szívemre hallgatva szülõvárosomba kértem az áthelyezésem.


Több mint fél évszázadon át nagybányai, kolozsvári, budapesti antikváriumokban sok, az izaparti várossal foglalkozó könyvet vásároltam.

Az ötvenes évek elején a felsõbányai Haranth-család házának padlásán bukkantam rá Krúdy Gyula: Az álmok hõsei címû könyvére. Már akkor lebilincseltek az emlékezés által megszépített múltat, a XIX. század végének boldog békeéveit és a lehangoló jelent, a vágyakat és a valóságot egybeolvasztó elbeszélései, a múlt hangulatát felidézõ utánozhatatlan stílusa, mondatainak zeneisége.

Miközben a hatvas évek elején államviszgámhoz gyûjtöttem anyagot a nagybányai levéltárban, egy XX. század eleji szatmári újságban Krúdy két elbeszélését fedeztem fel. Késõbb kiderítettem, hogy nagybányai látogatásakor felolvasta egyik elbeszélését.

Féltve õrzött kincsem az a könyv, amelyet 12 éve egy budapesti antikváriumban vásároltam. A Havasi kürt címû kötet elbeszélései, útirajzai, mondái azt tanúsítják, hogy Krúdyt nemcsak a Felvidék, hanem Máramaros és Kárpátalja is vonzotta.

Az Utazás a Tiszán címû átszõtt írásában Czirkalom úr a máramarosi hegyek szálfáiból tutajt készített, hogy azzal a ,,nyugtalan, vándor kedvû” folyó felsõ szakaszán utazzék. Krúdynak, az útitársának máramarosi mondákat mesélt, és a vármegye múltjáról is beszélt. Az alábbi részletben az író így örökítette meg szigeti élményeit:

,,Délután tájban a parton egy város tornyai bontakoztak ki a messzeségbõl.

- Sziget alatt vagyunk - mondá Czirkalom tanár úr.

A tornyokban harangoztak, és egy kis folyócska ömlött nagy sebességgel a Tiszába, az Iza.

Kikötöttünk a parton, és sétálni indultunk a városba. Régi házak mellett, girbe-görbe utcákon haladtunk keresztül. A piacon éppen hetivásár volt.

- Régi város Sziget - kezdte Debrecenbõl jövet a tanár úr. - Sokáig még az volt teljes bizonyossággal megállapítva, hogy Magyarországhoz tartozik-e vagy Erdélyhez. A szigetiek azt mondták, hogy õk sehová sem tartoznak, hanem a Részekhez. Így nevezték a magyar birodalomnak néhány tartományát, a horvát bánságot, a temesi bánságot. Külön kormányzata volt a Részeknek, és gyakran nem engedelmeskedtek a magyar korona parancsainak. Amikor azonban II. Rákóczi Ferenc felkelt, Máramaros vármegye nyomban négyezer gyalogost és nyolcszáz fõnyi lovascsapatot adott a fejedelemnek...

Különben nyáron csendes, álmos város Sziget. Egy sarkon vörös cédulát vettünk észre, amely azt jelentette, hogy a színházban este A szigetvári vértanúkat játsszák.

- Ezt megnézzük. Jókainak Zrínyi Miklósról szóló darabja minden idõk leghazafiasabb színdarabja marad - mondá Czirkalom tanár úr.

Estére tehát a színházba mentünk, és sokat tapsoltunk a színészeknek, akik nyaranta Debrecenbõl jönnek ide...”

Krúdy 1922-ben a Rákóczi földje címû romantikus hevületû írásaiban azt igazolja, hogy eltéphetetlen érzelmi szálak fûzték Máramaroshoz és Kárpátaljához:

,,Borpiros arculatú, jegesmedve szakállú régi vadászok koccintásai között halljuk a visszhangos medvebõgést, néha egy tutaj száll alá a gyors Tiszán, mely Rákóczi földjének felejthetetlen illatát, édes-hervadt emlékét hozza, máskor egy bekecses, bús tekintetû vándor jön át a határon, és szívem szerelmérõl, Ungvárról beszél... de mindez álom és valóság, oly távolságba kezd tünedezni, mint a gyermekkorbeli kacsalábon forgó kastély...”

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek