GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Közösen és díszesen bevonult a magyar közösség a főtérre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Habár a pénteki nap Diáknapozással kezdődött, már a hagyományos bevonulással folytatódott a 2019-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok ötödik napja. Emellett néptánctalálkozó, történelmi kiállítás, Lendvay Márton Színjátszó Kör előadás, ByeAlex koncert és legvégül a Move On zenekar zárta a napot.


A diáknapozók egy kis sporttal kezdték reggel a napot: lábtenisszel és grundfocival mozgatták meg végtagjaikat, azután pedig a City Tour következett, amelynek során a diákok az egész városban feladatokat kellett megoldjanak. A Mavász (Máramarosi Magyar Vállalkozók Egyesülete) konferenciáján többek között Aros János, Sárospatak polgármestere mutatta be a város turizmusát, gazdaságát és borászatát.

Negyed öttől pedig a Klastromréti sétányon gyülekeztek az önkéntesek, a néptáncosok, a lovas és szekeres hagyományőrzők, a fesztivál résztvevői és a bányavidéki magyar közösség tagjai, ahol a miskolci Vaga Banda gólyalábasai szórakoztatták a közönséget. Ezután a néptáncosok egy kis ízelítőt tartottak abból az előadásból, amit később a nagyszínpadon előadtak, s amivel természetesen megtáncoltatták az egész főtér apraját, nagyját.

A bevonulás után Cătălin Cherecheș, nagybánya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd egy-egy virágcsokorral meglepte Vida Noémi alpolgármestert és Brendus Rékát, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét. Brendus Réka beszédében elmondta, hogy a nagybányai összetartozás figyelemreméltó, hiszen a közösség magyar szervezetei, intézetei küzdenek a magyar oktatásért, fiataljaiért, illetve kiemelte, hogy „a Magyar Napok a múlt, a jelen és a jövő találkozása”, de azt is, hogy a valahová tartozás büszkeség kell, hogy legyen. Aros János, Sárospatak polgármestere is üdvözölt mindenkit, és meghívott mindenkit látogatóba Sárospatakra. A fergeteges néptánctalálkozó után, a diáknapozók jengáztak, és közben a nagybánya.ro és a Schönherr Gyula közös tárlatát a Nagybánya Pantheon 3. kiállítást is megnyitották a borudvarban: Reviczky Imréről, Nagy Kálmánról, Bánffyhunyady Jánosról, Ferenczy Károlyról, Mikola Andrásról és Pusztai Jánosról tudhatnak meg több információt a kiállításon.

A Lendvay Színjátszó Kör feldolgozásokat, és modern dalokat vicces szövegekkel adtak elő, illetve ByeAlex slágereivel próbálta felmelegíteni a didergő közönséget, viszont a Move On-nak sikerült felforrósítania a hangulatot az esti bulival a Vinkliben.

A szombati nap is mozgalmas lesz, hiszen számtalan programmal várja az érdeklődőket, gyerekeket, családokat és nemcsak!

Mihály Kriszta – nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek