GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Közel húszezren látogatták meg az ország egyetlen szecessziós múzeumát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint 18 000 látogatója volt az elmúlt egy évben a nagyváradi Darvas-háznak, melyben az ország egyetlen szecessziós múzeuma működik. Az uniós pénzből restaurált műemlék épület rendezvényhelyszínként is népszerű.


A múzeumot fenntartó polgármesteri hivatal közleménye szerint az egy évvel ezelőtt megnyitott múzeumot eddig 18 016 személy kereste fel. Ebből 15 623 volt a fizető látogató, míg 717 személy turistaként érkezett a városi önkormányzat által indított ingyenes látogatási program keretében. (A Nagyváradon szállást foglaló turisták ingyen látogathatják az önkormányzati kulturális intézményeket.) Újabb 1675 személy a Múzeumok éjszakáján látogatott el ingyen a szecessziós épületbe. A románul Darvas–La Roche-házként emlegetett intézményt 2020. augusztus 20-án adták át, miután uniós támogatással helyreállították.

Az áfával együtt 5,7 millió lejbe kerülő kivitelezési munkálatok 2018 januárjában kezdődtek, a kivitelező Constructorul Sălard cég kívül-belül felújította az ingatlant, restauráltatta annak eredeti elemeit, illetve újra cserélte a már használhatatlanokat.

Darvas-ház állandó és ideiglenes kiállítások mellett kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek is helyt ad. A városvezetés korábban azon reményének adott hangot, hogy a teljes váradi szecessziós belvárost jelképezni hivatott intézmény ötezer turistát vonz majd évente. A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlant pár éve vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne. Először 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt, majd teljes felújításon esett át, jelenleg a nagyváradi polgárság múlt század eleji életét megidézni hivatott állandó kiállítás működik benne.

A háromszintes villa megrendelője Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit volt, nevét a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábláról kapta. Ennek felirata szerint ugyanis az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, Darvas és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek. Az épület a későbbiekben magánlakásoknak és az azóta csődbe ment Nagyváradi Bihar FC labdarúgóklub székhelyének is helyet adott. Az önkormányzat azzal a nem titkolt céllal vásárolta meg a klubszékhely mellé az addig magántulajdonban lévő épületrészt is, hogy uniós támogatással felújítsa, és idegenforgalmi látványosságként kamatoztassa az ingatlant.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek