GaGa
2024. július 25., csütörtök Kristóf, Jakab napja
árfolyam:
1 euro = 4.9704 RON
1 dollár = 355.8616 RON
100 forint = 0.0548 RON

Kövér: állam és egyház elválasztva, de együttműködve létezik egymás mellett

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttműködve létezik egymás mellett - mondta az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának a reformáció 500. évfordulójára meghirdetett emlékév megnyitása alkalmából adott interjúban.


“Nem gondoljuk, hogy az embereket a hitüktől, a vallás által meghatározott, a kereszténység által meghatározott gyökereiktől el lehetne választani. Pontosabban el lehet, de ennek olyan súlyos következményei vannak, illetve lesznek, amelyekre nagyon nehéz szavakat találni” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke, aki szerint hit, kultúra, gyökerek és hagyományápolás nélkül a társadalom szétesik, a közösségnek nincs jövője.

A politikának egy téves felfogása uralkodott 1990 óta eltelt negyedszázadban, Nyugat-Európában pedig még régebben uralkodik, és ott a következményei is súlyosabbak, mint a volt szocialista táborban – mondta. Utóbbi országokban ugyanis – hangsúlyozta – “az ateista, kommunista elnyomás egyfajta immunreakciót indított be”, és – szándéka ellenére – konzerválta a hagyományokat, gyökereket, közösségeket. Ezek pedig most szerinte reményt adhatnak arra, hogy Közép- és Kelet-Európán keresztül a kontinens egésze visszataláljon régi önmagához.

Állam kötelessége az alapok ápolása

Kövér László az állam kötelességének nevezte, hogy ápolja azokat a kulturális alapokat, amelyeken létrejött a magyar nemzetet is magában foglaló civilizáció. Az Országgyűlés elnöke péntek este nyitotta meg Budapesten a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévet.

Ezzel kapcsolatban a rádióinterjúban hangsúlyozta: a reformáció elmúlt 500 éve olyan mértékben gyarapította a magyar kultúrát, ami mellett “nem lehet csak úgy, egy vállrándítással elmenni”. Megjegyezte, a XVI. században, a magyar történelem egyik legválságosabb időszakában, az ország szétesésekor a reformáció tartotta meg a nemzetet.

“A modern értelemben vett nemzetnek a születési alkalma is volt az, amikor egy időben a magyar népesség körülbelül 90 százaléka áttért az új hitre” – mondta Kövér László.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ULYSESSCARUSO@GMAIL.COM Sürgős és megbízható, megfizethető kamatozású hitelre van szüksége? Miért nem fordul (...)

ÚJ Őszinte HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek