GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Kovács István a Magyar Unitárius Egyház új püspöke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egyházi főtisztségviselőket, köztük püspököt választott a 2021–2027 közötti megbízatási időszakra a Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa és Zsinata pénteken és szombaton. Az egyház 32. püspöke Kovács István lett, derül ki a szerkesztőségünkhöz szombat este eljuttatott közleményből.


A két ülés helyszíne a kolozsvári belvárosi unitárius templom, illetve a budapesti Bartók Béla Unitárius Egyházközség temploma volt. A két helyszínen egyidejűleg zajló ülések résztvevői között távközléses kapcsolat biztosította az együttes tanácskozást.

Az egyház sajtószolgálatának közleménye szerint a július 9-i főtanácsi ülésen megerősítették a magyarországi egyházkerület főtisztségviselőinek (Kriza János püspöki helynök, Elekes Botond egyházkerületi főgondnok) megbízatását, majd a szolgálati eskütételek után tiszteletbeli címeket adományoztak az arra érdemes korábbi egyházi tisztségviselőknek.

A Főtanács pénteken megválasztotta az egyház új főtisztségviselőit is, a püspökön kívül – dr. Sándor Krisztina és Farkas Emőd a két főgondnok, Rácz Norbert Zsolt a főjegyző, Lőrinczi Lajos pedig a közügyigazgató –, valamint a Középfokú Fegyelmi Bíróság tagjait.

A Zsinat szombati ülésén került sor a püspök, valamint a Felsőfokú Fegyelmi Bíróság tagjainak megválasztására. A választási eredmények bejelentését követően Bálint Benczédi Ferenc leköszönő püspök üdvözölte Kovács István újonnan megválasztott egyházfőt, aki a Zsinat színe előtt szolgálati esküt tett.

Az unitarius.org honlapon olvasható életrajza szerint Kovács István 1959-ben született Kőhalomban, 1978-ban Sepsiszentgyörgyön érettségizett. A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karán végzett tanulmányai befejeztével Marosvásárhelyen, Sepsiszentkirályon, Sepsiszentgyörgyön teljesített lelkészi szolgálatot, 1990-1993 között az újraalakult Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet első elnöke, 1998-tól az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének elnöke volt.

Közben önkormányzati tanácsosként is dolgozott, szerepet vállalt a Székely Nemzeti Tanács megyei és a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetőségében is.

Kovács István egyetlen jelöltként pályázott a püspöki tisztségre, amelyet 2008 óta Bálint Benczédi Ferenc töltött be. Az ő püspöki szolgálata idején valósult meg a - trianoni határok által megosztott - erdélyi és magyarországi unitáriusok újraegyesülése a Magyar Unitárius Egyház keretében.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek