GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Kormányfőcsere- Pîrvulescu: az RMDSZ távozása jelentősen gyengítené a kormányt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti miniszterelnök-csere révén 'Klaus Iohannis államfő kötelezettségvállalása' valósul meg - jelentette ki hétfőn az AGERPRES-nek Cristian Pîrvulescu politológus, aki szerint egy RMDSZ nélküli kormánynak jóval gyengébb teljesítménye lesz.


A szakember kifejtette: a miniszterelnök-cserével lebonyolított kormányváltást Klaus Iohannis gondolta ki, és a mandátuma 'örökségének' szánta a megbízatása végéhez közeledő államfő. A tanügyi sztrájk pedig voltaképp egy politikai akció volt Iohannis abbéli törekvésének a megakadályozására vagy késleltetésére, hogy radikálisan megváltoztassa a politikai rendszert Romániában, a miniszterelnök-csere megvalósulása ugyanis a rendszer stabilizálódását, az 'abszurd pártkonfrontációk' korszakának végét jelentené - magyarázta Pîrvulescu.

A politológus szerint sokan nagyon bizalmatlanul fogadták az államfőnek ezt a törekvését, különösen azért, mert nem bíznak a PSD-ben. Ezért most a PSD-nek be kell bizonyítania, hogy egy kormányképes, felelős párt - vélekedett. 'Meglátjuk, hogy ez így lesz-e. (....) Mindenesetre ez Klaus Iohannis államfőnek az imidzsével, akár az európai politikai karrierjével is kapcsolatos művelete' - tette hozzá.

Pîrvulescu elmondta azt is, hogy jelentősen csökkentene a kormány teljesítményén az RMDSZ kilépése. Szerinte ez voltaképpen a 'politikai vetésforgó' kudarcát jelentené, ami annak a következménye, hogy a felek nem tartották be a koalíciós megállapodást. Emiatt szerinte teljes egészében a PSD-t terheli a felelősség, és a párt politikai éretlenségének a jele.

'Az RMDSZ vezetői nemigen tudnak engedményeket tenni, mert konfliktusba kerülnének a szervezet radikálisaival, különösen a magyar kisebbség radikálisaival, akik lesik az alkalmat arra, hogy (...) változtassanak a magyar kisebbség érdekképviseletén. Az RMDSZ nélkül nagyon bonyolult lesz a helyzet. Nem azért, mert ellehetetlenülne a kormányzás. (...) Hanem a geopolitikai kontextus és kormányzás bonyolult helyzete miatt, amelyből az RMDSZ a többi koalíciós pártnál fegyelmezettebben és lojálisabban vette ki a részét' - fejtegette Pîrvulescu.

A politológus szerint az RMDSZ nélkül a kormányzás stabilitása is gyengül. Ezt azzal magyarázta, hogy a PNL 'hajlamos' kilépni a kormányból. 'Csak Ciucă és Iohannis úron múlik, hogy ellent tudnak-e majd állni ennek a nyomásnak' - tette hozzá.

Nicolae Ciucă bejelentette hétfőn, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéből.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek