GaGa
2024. augusztus 25.,  Lajos napja
árfolyam:
1 euro = 4.9767 RON
1 dollár = 359.7295 RON
100 forint = 0.0533 RON

Kolozsvár: Összefogás az Apáczai magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatáért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szülők, képzőművészek, közéleti személyiségek és pedagógusok fordultak nyílt levélben az oktatási minisztériumhoz a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium magyar tannyelvű képzőművészeti tagozatának védelmében.


A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben azt kérik, hogy az oktatási minisztérium, illetve a Kolozs megyei tanfelügyelőség foglalja bele a 2016/2017-es tanév beiskolázásai tervébe a képzőművészeti profilú, magyar tannyelvű 5. osztály elindítását az Apáczai-gimnáziumban, megőrizve az immár tizenhatodik éve működő 5–8. osztályos tagozat folytonosságát.

Rámutatnak, a képzőművészeti osztály anyagi vagy más természetű megfontolásokból történő esetleges megszűntetése „nagymértékben szegényítené az amúgy is szűk körű, tehetségpallérozással foglalkozó nemzetiségi oktatásunk palettáját”. A levél szerint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME), az Apáczai Csere János Elméleti Gimnázium Aranyecset Tehetségműhelye és a szülőbizottság anyagi és szellemi támogatását élvező tagozat „anyanyelvi oktatásunk egyik olyan vívmánya, amely Közép-Erdélyben egyedülálló a maga nemében”.

„A képzőművészeti tagozat fennmaradásának szándékát nyomatékosítja, hogy az évek során sikerült szülői segítséggel, pályázati és szponzori támogatás révén a képzőművészeti oktatás speciális elvárásainak megfelelő infrastruktúrát létrehozni.(...) Ugyanakkor pedig számos hazai és nemzetközi megmérettetésen sikereket ért el a tagozat: nemcsak egyéni, de kiemelt, csoportos díjakban is részesülve, öregbítve ezáltal az iskola hírnevét” – mutatnak rá a levél aláírói, akik azt szeretnék elérni, hogy a tehetségápolással foglalkozó osztályok esetében 12–15 tanulóval lehessen osztályt indítani „a szakoktatás optimális hatékonysága érdekében”.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


ff
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Jogos kölcsön csak komoly embereknek Jó napot kívánok, Csak komoly embereknek kínálunk jogos kölcsönt, 2000 eurótól 500 000 (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
ff
banyavidek