GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Kínos kérdéseket kaphat Orbánéktól a Budapestre látogató Putyin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lehet, hogy kellemetlen ügyekről is tárgyalnia kell budapesti látogatásán az orosz elnöknek. Egy magas rangú fideszes forrás szerint Putyin jelentkezett be a magyar kormánynál, és elképzelhető, hogy a vendéglátói oldalon kiállnak majd az EU Oroszország-politikája, köztük a szankciók támogatása mellett. Mindez összefügghet azzal, hogy az elmúlt időszakban amerikai és német részről is respektálták Magyarország egy-egy megnyilatkozását.


Arra készülnek a kormányban, hogy bizonyos, az orosz fél számára akár kényelmetlen kérdéseket is felvetnek, amikor Vlagyimir Putyin Magyarországra látogat – állította egy magas rangú fideszes forrás. Mint korábban nyilvánosságra került: az orosz elnök a német kancellár látogatása után jön Budapestre, bár nem tudni még, pontosan mikor. A kabinet hivatalos kommunikációja szerint így viszonozza Orbán Viktor korábbi moszkvai látogatását.

A fideszes forrás szerint arra készülnek, hogy kiálljanak Ukrajna területi egysége mellett, és ha addig az EU nem dönt másként, az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók mellett is leteszi Orbán a voksát.

Az elmúlt napokban Szijjártó Péter külügyminiszter többször is arról beszélt, hogy ki kell egyezni az Egyesült Államokkal, és le kell zárni a politikai vitákat.

hvg.hu még ősszel arról írt: Németországból erős jelezéseket kapott a kormány, hogy ne térjen le a közös európai útról, ami Oroszországot illeti, továbbá kifogásolták, hogy a magyar kormányfő többször bírálta az oroszországi szankciókat.

Most a magas rangú fideszes forrás azt állította: Putyin jelentkezett be budapesti látogatásra, mert fontos lenne neki, hogy a konfliktus idején fogadják Európában.

A magyar diplomácia nem akarta kérni, hogy halassza el ezt a látogatást. A forrás szerint korábban az osztrákok is fogadták az orosz elnököt, így nem látták okát, hogy Magyarország másképpen tegyen.

A forrás azt állította: azonkívül, hogy kiállnak majd a közös uniós Oroszország-politika mellett, legfeljebb „kultúrdiplomáciai” kérdésekre fognak koncentrálni.  

Kritizálni jön Merkel?

A Merkel-látogatással kapcsolatban a forrás azt mondta: „nem látjuk, hogy kritizálni jönne”. Az elmúlt hónapokban felpörgött a német-magyar diplomáciai, politikai kapcsolattartás, legutóbb Rogán Antal kisebb küldöttséggel politikai kérdésekről tárgyalt Berlinben.

A forrás szerint azt tapasztalták, hogy a német kormány respektálja, hogy külpolitikai kérdésekben Budapest követi Berlint, illetve Magyarország kiállt amellett, hogy az államháztartási deficitcélokat az EU-ban ne lehessen felpuhítani.

Kérdésre válaszolva a forrás azt mondta: nem számít arra, hogy az RTL Klub ügye, a reklámadó előkerül a tárgyalásokon. Az a tapasztalatuk, hogy a német kancellár egyébként sem szokott konkrét ügyekben maga lobbizni, ezekben az ügyekben rendszerint német államtitkári szintről szoktak jelzéseket kapni – tette hozzá.

Az amerikai viszonyra kitérve azt állította: bár a viszony javításáért még sokat kell tenni, azt látják, az Egyesült Államok respektálja, hogy Magyarország nyugatról vásárolt gázt enged át az ukránoknak.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek