GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Kezdődhet a sztrádaépítés Aranyosgyéres és Marosugra között

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elrendelte a tervezési és építési munkálatok megkezdését az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) szerdán az észak-erdélyi A3-as jelzésű autópálya Aranyosgyéres és Marosugra közötti 37 kilométeres szakaszán.


A három szakaszra felosztott – az A3-as sztráda már megépült, Kolozsvárt elkerülő szakaszát Marosvásárhely irányába meghosszabbító – gyorsforgalmi út tervezésére és megépítésére három különböző konzorciummal kötött tavaly szerződést a CNADNR áfa nélkül 773 millió lej értékben. A tervezésre négyhónapos, a kivitelezésre pedig egyéves határidőt szabtak meg.

A Nagyváradot Brassóval összekötő 415 kilométeres észak-erdélyi autópálya megépítésére a román hatóságok 2003-ban kötöttek szerződést az amerikai Bechtel vállalattal, amit – a szerződést kifogásoló Európai Unió támogatása híján – kizárólag a román költségvetésből lehetett pénzelni. Mivel a finanszírozás akadozása miatt egy évtized alatt csak a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres Gyalu–Aranyosgyéres-szakasz épült meg, Bukarest 2013-ban felbontotta a szerződést az amerikaiakkal – emlékeztet az MTI.

Az észak-erdélyi sztráda Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti szakaszát az EU 2012-ben felvette a transzeurópai közlekedési hálózatba (TEN-T), és így Románia ennek megépítésére most már európai támogatást is igénybe vehet. Bukarest azt remélte, hogy mind a Marosvásárhely-Aranyosgyéres-sztrádát, mind – az észak-erdélyi A3-ast az Erdély déli részén haladó A1-essel összekötő – Torda-Szászsebes-autópályát a 2007–2013-as uniós költségvetési ciklus jórészt kihasználatlanul maradt forrásaiból finanszírozhatja.

Bár ezeknek a támogatásoknak a lehívási határidejét két évvel meghosszabbították, Románia nem sokat tudott megmenteni a korábbi infrastrukturális alapokból, és az észak-erdélyi pályaszakasz most kezdődő építéséhez a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban rendelkezésére bocsátott támogatásokat kénytelen felhasználni.

Perrel fenyegetnek a bírált olaszok

A román állam beperelésével fenyegetőzik az olasz Salini-Impregilo vállalat, miután neki kellene kijavítania a hibákat a Lugos–Déva-autópálya nem megfelelőképpen megépített szakaszán. Az építővállalat képviselője a Digi24 hírtelevíziónak azt mondta, nem fogadja el az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság által elkészíttetett szakértői véleményezést, amiből – mint arról beszámoltunk – az derült ki, hogy sem a felhasznált anyagok minősége, sem az elvégzett munka nem üti a mércét. Dan Costescu közlekedésügyi miniszter – mint ismeretes – április végén bejelentette, a szakértői véleményezés eredményeit közölték az építő Salini Impregilóval – amelyik egyébként a felmerült gondok miatt egy szakaszon lezárt Szászváros–Nagyszeben-sztrádát is építette –, és a szaktárcavezető szerint a cég kötelessége helyreállítani a hibákat. A miniszter elmondása szerint egy alig 5,9 kilométeres szakaszról van szó, amelyet nem kell újraépíteni – mint a már említett problémás aszfaltcsíkot –, csak ki kell javítani a felmerült hibákat.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek