GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Kétmilliárd eurós vagyonzárat rendeltek el a Lukoil ellen Romániában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiterjesztette a román ügyészség a Lukoil helyi vállalata elleni vagyonzárat az orosz olajcég európai főrészvényesére, a Hollandiában bejegyzett Lukoil Europe Holdingsra is: a vádhatóság összesen kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zár alá vonását rendelte el szerdán.


A ploiești-i táblabíróság ügyészsége tavaly októberben 230 millió eurós kárt okozó pénzmosás és adócsalás gyanújával indított vizsgálatot Andrej Bogdanov, a ploiești-i Petrotel-Lukoil kőolaj-finomító vezérigazgatója ellen, és zár alá helyezte a cég nyersanyag- és árukészletének egy részét.

A vádhatóság mostani közleménye szerint Bogdanovot 1,18 milliárd eurós és 1,53 milliárd dolláros kárt okozó hűtlen kezeléssel is gyanúsítják, ugyanakkor további három román és két orosz állampolgárt vontak bírósági felügyelet alá.

A vádhatóság közölte: kiterjesztette a nyomozást a Petrotel főrészvényesére, a Lukoil Europe Holdingsra is, és zár alá helyezte annak több hollandiai és angliai bankszámláját, 177 millió Petrotel-részvényét és 420 millió eurónyi kibocsátási kvótáját. A vádhatóság közleménye megemlíti, hogy az ügyészek munkáját a Román Hírszerző Szolgálat és más illetékes hatóságok támogatták.

A román média értelmezése szerint a Lukoilt azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül átjátszotta a Hollandiában bejegyzett főrészvényes tulajdonába a romániai leányvállalat vagyonának jelentős részét.

Októberben az orosz Lukoil egy hétre leállította a ploiești-i Petrotel kőolaj-finomítót és kilátásba helyezte, hogy végleg bezárja az üzemet.

Az ügy politikai hullámokat vetett: Traian Băsescu akkori államfő kijelentette, Románia nem tűri el, hogy a Lukoil fenyegetőzéssel próbáljon leállítani egy bűnügyi vizsgálatot, és a kőolaj-finomító államosítását is kilátásba helyezte.

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök viszont cáfolta az államosítás lehetőségét, politikai ellenfele „rozzant állapotának” tulajdonítva az elnöki kirohanást. „A ploiești-i finomító 600 millió eurót fizetett be az államkasszába az év első 9 hónapjában: ez jövedéki adóból, tb-járulékokból tevődik össze. A Lukoil akkor is jelentős adófizető, ha veszteséges és nem fizeti a 16 százalékos nyereségadót” – érvelt a kormányfő.

A bíróság akkor részben feloldotta az ügyészek által elrendelt vagyonzárat, és a Lukoil tovább folytatta tevékenységét Romániában. Az orosz cég 300 töltőállomással a harmadik legnagyobb szereplő a román üzemanyagpiacon.

MTI

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek