GaGa
2024. július 22., hétfő Magdolna napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Két gyerekhadsereg háborúja 1914-ben Felsõbányán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lõrincz János felsõbányai népi költõ 28, rajzaival illusztrált füzetben jegyezte le verseit, visszaemlékezéseit.


A népi költõ 1914-ben 14 éves volt. A háborús propagandától megtévesztettek is tüntettek Szerbia ellen. A frontra vezényelt férfiakat a felvirágzott vonatnál hozzátartozóik lelkendezve búcsúztatták. Sokan azt hitték, hogy „mire a falevelek lehullnak”, gyõztesen térnek haza.

Harci kedvtõl fûtött felsõbányai gyerekek egy játékot rendeztek, amelyben az Antant és a központi hatalmak  hadserege harcolt egymással.

Lõrincz János 22. füzetében örökítette meg a gyerekhadseregek háborúját. Az alábbiakban stilizálva, némiképpen módosítva teszem közzé a népi költõ visszaemlékezéset.

(Boczor József)

***

„Nagyon sok 10-14 éves fiút, sõt betegápoló lányokat is behívtunk. A két hadsereg elõször a Pécsi-réten, majd a Szent János-pataknál gyakorlatozott. A tisztikarban volt még Buges, Rusolán, Rusiczki. Orvos Jeremiás Feri volt, mert õ harcolni nem akart... Aztán nagy hûhóval az erdõ alatti patakhoz meneteltünk. Ott már várt az ellenség minket. Elõször nekünk kedvezett a szerencse... Hanem egyszer csak fordult a kocka. A rétek végénél, a domboldalon beásta magát az ellenség, és nem futamodott meg. Megagyaltuk, püföltük egymást. Volt sírás, jajgatás. Néhányan zokogva hazaszaladtak.

Akkor aztán jöttek a mamák, mert a papák a fronton voltak. A hadimamák  drága magzataik testi épségéért aggódtak. Szerencsére súlyos sebesülés, hõsi halott nem volt. A horzsolás annyira fájt, mint egy szúnyogcsípés... Az asszonysereg elõtt meghátráltunk, békét kötöttünk. Bárcsak a nagyhatalmak is követték volna a példánkat!... Fegyvereinket, fakardokat, fapuskákat, a zászlókat hazavittük. Sajnos, azok nem kerültek a Hadtörténeti Múzeumba, hanem egy ideig a padláson a szút táplálták.

Nemsokára mi is bevonultunk, de már nem lelkendezve, felvirágzott vonattal... A fronton gyakran kétségbeesve azt gondoltuk, hogy kár volt megszületni...”

 

 „Nem úgy van most, mint volt régen.”

 

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek