GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Keresztény templomokat gyújtottak fel Nigerben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A legújabb adatok szerint mintegy ötven keresztény templomot gyújtottak fel a hét végén Nigerben, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap elleni, zavargásokba torkolló tüntetések idején - közölte hétfőn egy rendőrségi illetékes.


Adily Toro, a nigeri rendőrség szóvivője a szombati zavargásokról beszámolva elmondta, hogy a fővárosban, Niameyben szombaton 45 templomot, öt szállodát, 36 italboltot, egy árvaházat és egy keresztény iskolát fosztottak ki és gyújtottak fel. Zavargások voltak a korábbi francia gyarmat második legnagyobb városában, Zinderben is, ahol szintén több templomot felgyújtottak.

Halálos áldozatok

Korábbi beszámolók arról adtak hírt, hogy a tiltakozók számos francia vállalat helyi kirendeltsége mellett legalább nyolc templomot is felgyújtottak szombaton Niameyben. A tüntetők kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendfenntartókat. A biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására. Estére véget értek az erőszakos tiltakozások, a templomokat azóta rendőrök védik. A két városban összesen tíz halálos áldozata is volt a zavargásoknak.

Az iszlám az erőszak ellen van

Helyi muszlim vallástudósok eközben a televízióban sugárzott beszédükben nyugalomra intették az ország lakosságát. "Ne feledjétek, hogy az iszlám az erőszak ellen van" - hangsúlyozta a vallási vezetők egyike.

A Mohamed prófétáról gúnyrajzokat közlő Charlie Hebdopárizsi szerkesztősége elleni dzsihadista terrortámadásban tizenkét embert ölt meg január 7-én egy testvérpár, Chérif és Said Kouachi. Egy másik, velük kapcsolatban álló iszlamista fegyveres, Amedy Coulibaly egy nappal később megölt egy rendőrnőt Montrouge-ban, majd a következő napon túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, és ott négy embert agyonlőtt.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek