GaGa
2024. július 24., szerda Kinga, Kincső napja
árfolyam:
1 euro = 4.9729 RON
1 dollár = 354.1460 RON
100 forint = 0.0547 RON

Kelemen nem zárja ki a nagykoalíció létrejöttét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kelemen Hunor szerint nem lehet kizárni, hogy a szociáldemokraták (PSD) és a liberálisok (PNL) alkotta nagykoalíció alakul az év végi romániai parlamenti választásokat követően.


Az RMDSZ elnöke kedden az RFI rádiócsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, bár a megmérettetést megelőző időszakban senki sem hajlandó beszélni erről, ő egyáltalán nem tartja lehetetlennek ennek a forgatókönyvnek a beigazolódását. A politikus szerint a két nagy párt közös kormányzása esetén a PSD és a PNL több mint hetven százalékos többségre tenne szert a parlamentben, ez esetben pedig nem lenne szükségük a magyar alakulatra.

Kelemen leszögezte: ahogy eddig sem tette, a szövetség most sem fog szövetségre vagy koalícióra lépni egyetlen alakulattal sem a választások előtt, a megmérettetést követően pedig annak függvényében dönt egy hasonló lépésről, hogy ki szerez többséget a törvényhozásban. A nagykoalíció esetleges létrejöttét amúgy bukaresti politikai elemzők sem tartják kizártnak. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azonban nemrégiben leszögezte: amíg ő irányítja az alakulatot, nem fognak szövetkezni a PNL-lel.

Annak ellenére, hogy nemrég úgy vélekedett, számtalan érv szól a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány idő előtti menesztése mellett, az RMDSZ elnöke ezúttal nem utasította el annak az eshetőségét, hogy alakulata a jövőben részt vegyen egy, a volt uniós mezőgazdasági biztos vezette kabinetben. „Amennyiben egy párt nem szerzi meg a mandátumok felét, akkor az alkotmány szerint a legtöbb képviselői és szenátori tisztséggel rendelkező alakulatnak áll jogában megkísérelni a többség kialakítását és miniszterelnök-jelöltet állítani. Ha ők Dacian Cioloşt javasolják, akkor megemelem a kalapom előttük, és tudomásul veszem, hogy ezt a megoldást választották a választók bizalmával felruházott politikai erők" – jelentette ki az RFI-nek Kelemen Hunor.

Egyébként az RMDSZ elnöke szerint idén december 11-ére kellene kitűzni a parlamenti választás időpontját, nem pedig egy héttel korábbra, amikor a december elsejei román nemzeti ünnep és a közelgő Mikulás miatt sokan szabadságra mennek, és emiatt alacsony lenne a részvétel.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek