GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Johannis: jobbközép kormány kell

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Romániában jobbközép kormányra van szükség – nyilatkozta Klaus Johannis megválasztott államfő a La Repubblica című olasz lapnak.


Johannis szerint az államfő feladata az, hogy közvetítőként megteremtse a párbeszédet és a konszenzust a társadalom különböző szegmensei között.

„Mindig olyan elnök leszek, aki a nemzeti érdeket tartja szem előtt, és egyesíti a politikusokat, de emlékezteti is őket a közös célokkal szembeni felelősségre. Mindig intézményes viszonyt ápolok majd a kormánnyal, bármilyen is legyen. Olyan elnök leszek, aki mindig a nemzeti, nem pedig a pártérdekre gondol. De úgy gondolom, hatékonyabb, hosszú távú tervezésre képes kormányra van szükség, amely számára a jobbközép politika kínálhatja a megfelelő megoldásokat” – fogalmazott Johannis.

Mint ismeretes, Johannis már megválasztása után is jelezte: célja, hogy az általa jelenleg még elnökölt Nemzeti Liberális Párt (PNL) hatalomra kerüljön. Úgy vélte, hamarosan elegendő honatya hagyja el a kormányoldalt ahhoz, hogy le lehessen váltani a kormányt. A párt társelnöke, Vasile Blaga is arról beszélt: február elseje után bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, és előre hozott választásokat szeretnének kikényszeríteni.

Az ország nemzetközi kapcsolatairól szólva egyébként Johannis az interjúban kifejtette: Románia nem csupán azt bizonyította, hogy megbízható partner az EU-ban és a NATO-ban, de azt is, hogy olyan ország, amelyben a demokrácia erős gyökerekkel rendelkezik. Kifejtette. Célja a partnerség megerősítése és bővítése az Egyesült Államokkal, az EU-val és a NATO-val, és a demokratikus intézmények közös erővel történő megszilárdítása

Borbély: megszavazzuk az új kormányt

Az RMDSZ nem látja akadályát annak, hogy megszavazzon egy átalakított kormányt – nyilatkozta csütörtökön Borbély László, a szervezet politikai alelnöke. „Nem hiszem, hogy problémás lenne az új kormányt megszavaznunk, még akkor sem, ha ellenzékben vagyunk, mivel jelenleg úgy tűnik, hogy az ellenzék sem érdeklődik túlságosan a kormányzás iránt. A parlamenti frakcióban már beszéltünk a témáról, de én jelenleg nem látom akadályát annak, hogy megszavazzuk a kormányt” – mondta Borbély. A PNL által benyújtani kívánt bizalmatlansági indítvány kapcsán elmondta: most még nem tárgyalnak róla, de februárban a PNL bizonyosan megkeresi majd az RMDSZ-t, és akkor döntenek majd. Szerinte az RMDSZ-t most nem érdekli a PNL-lel való közös kormányzás.

krónika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek