GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Johannis Európa-párti moldovai kormányt vár

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Reméljük, hogy Chișinăuban hamarosan olyan koalíciós kormány alakul, amely egyértelműen európai irányultságú, és eltökélt a megkezdett reformok folytatásában – jelentette ki Klaus Johannis államfő kedden Suceaván, miután moldovai kollégájával, Nicolae Timoftival tárgyalt.


A moldovai államfő abból az alkalomból utazott a moldvai városba, hogy átvehette a helyi egyetem díszdoktori címét. Johannis üdvözölte a moldovai Európa-párti erők önkormányzati választásokon elért sikerét, de rámutatott: az országnak további erőfeszítéseket kell tennie az uniós integráció érdekében, elsősorban az igazságügyi reform és a korrupcióellenes küzdelem terén.

Leszögezte: Románia határozottan támogatja Moldova európai integrációját, Románia Moldova nagy esélyét jelenti az integrációs folyamat során. Rámutatott: Románia mindig nyitott volt Chișinăuval szemben, és mindig a Moldovai Köztársaság polgárait tartotta fontosnak, nem személyeket vagy pátokat. Kijelentette: az ország továbbra is Moldova legőszintébb és legközelibb partnere marad.

Johannis szerint a régió biztonsági helyzete, különösen az ukrajnai helyzet az állami intézmények és a reformok megszilárdítását kívánja.

Timofti elmondta: tökéletesen egyetértenek a régió helyzetét illetően, amelyet aggasztónak nevezett, mivel mind Moldova gazdasági fejlődését, mind európai közeledését negatívan érinti. Rámutatott: a kétoldalú együttműködés mérlege pozitív az európai integráció támogatása, valamint az együttműködés terén. A moldovai államfő megköszönte Romániának a jelentős anyagi támogatást.

A román–moldovai kapcsolatok az elmúlt napokban annak nyomán kerültek ismét a figyelem középpontjába, hogy vasárnap Traian Băsescu volt államfő a hozzá közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik területi szervezetének ülésén ismét a két ország egyesülését szorgalmazta, és szintén vasárnap Chișinăuban több ezres tüntetést rendeztek a román–moldáv egyesülés mellett.

(Krónika)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek