GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Johannis: egyezségre jutottak a pártok a választási törvények tekintetében

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egyezségre jutottak a parlamenti pártok a választási törvények reformja tekintetében - jelentette be hétfőn Klaus Johannis államfő a parlamenti pártok vezetőivel folytatott egyeztetés után.


Az elnök sajtóértekezletén azt mondta: ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a bukaresti parlament. Johannis aggodalmát fejezte ki, hogy a külföldön élő román állampolgárok választójogának érvényesítése érdekében még nem tett semmit a parlament, de a pártvezetők azt ígérték neki, hogy legkésőbb őszig megoldják a problémát. A hírtelevíziók beszámolói szerint a kormányzó szociáldemokraták elvi egyezségre jutottak a Johannishoz közel álló ellenzéki liberálisokkal, hogy a külföldön élő román állampolgárok levélben szavazhatnak majd, előzetes regisztráció alapján. 

Romániában eddig a külképviseleteken előzetes bejelentés nélkül voksolhattak azok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodtak, de a novemberi elnökválasztáson hatalmas sorok alakultak ki és - bár sokan több száz kilométerről érkeztek - nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Johannis hétfőn arra is biztosítékot kapott a Victor Ponta kormányfő vezette szociáldemokratáktól, hogy észrevételeinek megfelelően módosítják a parlamentbe megfontolásra visszaküldött pártfinanszírozási törvényt.

Bár politikai riválisok, Ponta kerüli a konfrontációt egykori választási ellenfelével, a Nemzeti Liberális Párt éléről államfővé választott Klaus Johannisszal. A médiában megszólaltatott politikai elemzők szerint az elnök azért rendezett ismét konzultációt a választási reformról, hogy újabb nyilvános ígéreteket csikarjon ki a határidők betartásáról, és ne engedje, hogy a kormánykoalíció halogatással lehetetlenítse el a reformcsomag számára kedvezőtlen részének - a hagyományosan jobbra húzó külföldi vendégmunkások voksolását segítő rendelkezéseknek - a bevezetését.

Romániában jövőre helyhatósági és parlamenti választásokat is rendeznek. A törvénycsomag elfogadása azért sürgős, mert az alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében a választási szabályok már nem változhatnak a voksolást megelőző egy évben.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek