GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Izraeli választások: Netanjahu győzelmet aratott a választásokon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobbközép Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a keddi izraeli parlamenti választáson a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.


Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert. Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal. Naftali Bennet telepeseket támogató jobboldali pártja,a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet, Avigdor Liberman jobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja pedig hatot.

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt, s Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.

hiradó.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek