GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ismét díjazott a nagybányai Bertóti Attila animációs filmje

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megosztott fõdíj az erdélyiek Filmgaloppján. Visky Ábel Romanian Sunrise címû kisjátékfilmje, és Bertóti Attila Mese címû animációs filmje kapta az elsõ Filmgalopp verseny megosztott fõdíját a vasárnap este lezárult 15. Filmtettfeszten, Kolozsváron.


A megosztott díj összesen egymillió forint értékû, felajánlója a Magyar Média Mecenatúra.

A Filmtett Egyesület idén elõször hirdette meg rövidfilmes versenyét, a Filmgaloppot. Céljuk az volt, hogy fiatal erdélyi és magyar tehetségeket kutassanak fel és filmjeiket kiemelt hangsúlylyal mutassák be az õszi Filmtettfeszten, a legjobbakat pedig díjjal jutalmazzák.

A Mesét másodszorra díjazta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, legutóbb a 11. Busho legjobb magyar animációs filmjének járó 500 ezer forintos jutalmát kapta tõlük. Bertóti alkotása egyébként idén még a 12. KAFF (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) legjobb rövidfilmjének járó díját is elhozta. A hétperces, digitális animációval készült – a 2015. évi KAFF-t támogató Alexandra Kiadó véleménye szerint „ötletes, humoros, látványos és nagyon szerethetõ” film Danyiil Harmsz, az orosz abszurd irodalom egyik alkotójának írását és egyben a rendezõ egyik kedvenc gyerekkori meséjét dolgozza fel. Bertóti így nyilatkozott egy interjúban róla: „Rendkívül hálás alapanyag, a történet fergeteges humora eleve filmre kívánkozott, a benne megjelenõ sodró lendületû abszurd mesék, a gyermeki képzelet korlátlan áradása, illetve a valóság és a fikció keveredése izgalmas képi megoldásokra adott lehetõséget.”

A Filmgalopp közönségdíját a 12 vetítési helyszínen – így Nagybányán – beérkezett szavazatok alapján szintén a Romanian Sunrise nyerte el. A díjat a rendezõ távollétében a film operatõre, Kürti István vette át a Parkoló címû magyarországi film vetítése elõtt a kolozsvári Gyõzelem moziban. 

A vasárnap esti zárógálán vette át Balogh Zsolt filmrendezõ, egyetemi tanár is a fesztivál életmûdíját, a Sárga Csikót, amelyet azok a szakemberek kaphatnak meg, akik sokat tettek az erdélyi filmezésért. A trófeát a bukaresti Balassi Intézet biztosította. A Budapesti Balázs Béla-díjas filmrendezõ a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári fotó, film, média szakán rendezést, dramaturgiát és színészvezetést tanít szinte minden évfolyamon.

A Filmtettfeszt programját idén 12 városban vetítették.

(Bányavidéki Új Szó, kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek