GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ismertette a kormány a közalkalmazotti bérek módosításainak tervezetét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egységesíti az adott munkahelyen dolgozó, azonos beosztású és tapasztalatú közalkalmazottak fizetését a bértábla módosításáról szóló sürgősségi rendelet, amely bevezetné a teljesítményarányos prémiumrendszert is az egészségügyben és a tanügyben. Mintegy 400 ezer közalkalmazott bére nőhet augusztus elsejétől.


 

A jogszabály tervezetét kedden este ismertette Dacian Cioloș miniszterelnök és Dragoș Pâslaru munkaügyi miniszter. Mindketten hangsúlyozták, hogy a rendelettel a kormány nem a bértábla reformjára, csupán a jelenlegi rendszer visszásságainak, a létező béraránytalanságoknak a felszámolására vállalkozott. „Egy biztos, senkinek nem csökken a fizetése, ha életbe lép az új jogszabály” – szögezte le Cioloș.

A miniszterelnök rámutatott: tisztában van azzal, hogy a költségvetési megszorítások nem teszik lehetővé minden igazságtalanság kijavítását a közszférában, de inkább elkezdi a reformot, mintsem teljesíthetetlen általános béremeléseket jelentsen be, aztán pedig "elmeneküljön".

Dragoș Pâslaru közlése szerint a tervezetben csak az egészségügyben alkalmazott bérrács szerkezetéhez nyúlnak hozzá. A más kategóriájú közalkalmazottak bérrácsa a jelenlegi marad, ám kiküszöbölik a jelenleg létező egyenlőtlenségeket. Ez úgy történik, hogy az ugyanazon a munkahelyen, azonos beosztásban dolgozó valamennyi közalkalmazott fizetését a legjobban kereső kollégájuk bérszintjére emelik.

Az egészségügyben nemcsak egyazon kórházon, vagy klinikán belül, hanem a teljes ágazatban megszüntetnék az azonos beosztású és régiségű munkavállalók bére közötti különbségeket. A tervezet a munkakörök hierarchiáját is figyelembe veszi.

A munkaügyi miniszter elmondta, a kezdő orvosok fizetését tíz százalékkal növelik, hogy vonzóbbá tegyék a pályát a fiatalok számára. Emellett 2017-ben bevezetik a teljesítményarányos prémiumrendszert az egészségügyben és a tanügyben. Az évente, félévente vagy negyedévente nyújtandó prémiumok összege nem haladhatja meg az adott intézmény fizetési keretének 2 százalékát. A teljesítményt mérő kritériumokat az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium dolgozza ki.

A bértábla módosításáról szóló rendelet az 1,219 millió közalkalmazott egyharmadát érinti, augusztus elsején lépne életbe, alkalmazása pedig évente 2,29 milliárd lej többletterhet jelent a költségvetésnek.

A kormány kedden közvitára bocsátotta tervezetet. A pedagógus szakszervezetek máris elégedetlenek, mert az egészségügyben dolgozókkal ellentétben a tanárok fizetése nem növekedik. Mint ismert, tavaly 26 százalékkal nőtt a pedagógusok bére.


maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

SÜRGŐS ÉS MEGBÍZHATÓ HITELEK Helló, ROMHANYI ANIKO vagyok, legális és megbízható hitelező. kölcsönöket kínálok. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek