GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ismerjük meg a Láposi-medencét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Városunk, Magyarlápos valamikor nagyközség volt a Láposi-medence központjában. (Létezik még Románlápos, Hagymáslápos, Láposbánya). A régmúltban erősen lápos környék lehetett, innen az elnevezés.


Magyarlápos az Ilosvai hegyláncolat (Breaza), meg a Preluka nyúlványa, valamint a Lápos-hegység ölelésében fekszik. A medence keleti végében a Cibles-hegység található három csúcsával: a Cibles 1839 m, Arcser 1830 m és a Bran 1837 m. Kihűlt vulkán.
A település szorgalmas lakói a lápot rendre lecsapolták, földjét sok munkával megművelték, s letelepedtek a Lápos folyó mentén. A környező dombok, lankák agyagosak, földművelésre alkalmatlanok, itt az állattenyésztés virágzott fel, mert kiterjedt erdőségei mellett sok a legelő, kaszáló.
Félreeső hely szülővárosom, rossz útjai, körülményes megközelíthetése miatt elkerülték a nagy események, csaták. Kissé mostohagyermekei vagyunk az országnak. Hol ide, hol oda tartoztunk. Voltunk Szolnok-Doboka megye, judeþul Someº, jelenleg Máramaros megyéhez tartozunk.
1920-ig volt vasútunk is, igaz, csak keskeny vágányú, de ez is megszűnt. Beteljesedett rajta a szólásmondás, ,,semmi nem vész el, csak átalakul”. Így a sínek, egyebek beépültek a hídakba, épületekbe stb. És ez lett a ,,szerencsénk”! Lombhullató, tűlevelű erdeink nem estek áldozatul a rablógazdálkodásnak - egyelőre. A szállítás nem kifizetődő.
Hegy-völgyeinket, dombjainkat évszázados tölgyes, bükkös, fenyves koszorúzza még ma is.
Őseink okosan gazdálkodtak fűvel-fával. Ahol erdőt írtottak - mert szükség volt épületfára, tüzelőre -, oda facsemetéket ültettek, helyet hagyva legelőnek, kaszálónak, szántóföldnek. Most is szépen kivehetők sok helyen a fák katonás sorai...
A medence magasabb részein a juhtenyésztésen volt és van a hangsúly. A juh nagyon hasznos állat. Felhasználható gyapja, bőre, teje, húsa. Híresek is az itteni tejtermékek: sajt, orda, túró (a juhmérésről írt korábban az Új Szó). Még híresebbek voltak a juhbőrből készült termékeket gyártók. Okos atyafiak a szűcs mesterséget honosították meg. Vásárok alkalmával erősen keresettek voltak az itt készült irhabundák, mellények, kucsmák stb. A kisiparosok fénykora az államosításig tartott...
Hosszú lenne felsorolni, mi mindent készítettek a környező falvak asszonyai fürge ujjaikkal juhgyapjúból. Csak a posztót említsem, de híresek az itteni csergék. Érdekes, hogy például a Rogoz falu férfiai által viselt fehér posztónadrág éppen olyan, mint a székelyharisnya, amely szintén fehér posztóból készül. Még a külső oldalán levő fekete csík is rajta van, csak a zsinórozás hiányzik!
Úgynevezett országos vásárkor (évente négyszer) szemet gyönyörködtető volt látni a kirakott, felfüggesztett csergék sorát.
Sok hasznos foglalatosságuk volt a Láposi-medence lakóinak. Csak néhány ezek közül: tímárság, szíjgyártás, fazekasság, de ezekről a későbbiekben írok.
Addig is tisztelettel:
özv. Csornainé Breuer Erzsébet
85 éves nyugalmazott tanítónő, Magyarlápos

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek