GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Idő előtt továbbvándorol a többség

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az új, ideiglenes befogadóállomások létrehozásával már elegendő lesz az intézményi kapacitás.


Az illegális határátlépők kilencven százaléka nyújt be menedékkérelmet, az esetek túlnyomó többségében azonban a bevándorlási hivatal elutasító döntést hoz, mivel a kérelmezők időközben elhagyják az országot. Az elbírálásban a szakhatóságok is közreműködnek, biztonsági kérdéseket vizsgálnak és elemzik a kockázatokat. Jelenleg négyezer-négyezer-ötszáz ember van a befo­gadóállomásokon, kétszer annyi, mint amennyi hely van. 

Rendkívül magasra, száztízezerre nőtt mostanra a menedékkérők száma Magyarországon. A nemzetközi adatokban is az első fél évben hetvenszázalékos volt az emelkedés – mondta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Végh Zsuzsanna kifejtette, az illegális határátlépők többsége – körülbelül kilencven százaléka –, menedékkérelmet nyújt be. Beszámolója szerint sok a tévhit a menedékkérők között arról, hogy ha nem regisztrálják őket Magyarországon, akkor nagyobb eséllyel tudnak továbbutazni. 

Végh Zsuzsanna emlékeztetett, a regisztrált menedékkérőnek van területen maradási joga, de ez azt is jelenti, hogy be kell érkezniük a kijelölt befogadóállomásra. Aki nem jelentkezik, az megszegi az együttműködési kötelezettséget. A BÁH főigazgatója kifejtette, ebben az esetben el lehet gondolkodni, hogy valóban védelemre szorul-e, valóban kéri-e a magyar hatóság védelmét. Aki pedig nem várja meg az eljárás végét, egyértelműen illegálisan hagyja el az országot. 

Az utóbbi időben kibontakozó, migránsokat segítő civil kezdeményezésekkel kapcsolatban a főigazgató megjegyezte, a segítőknek is figyelmeztetniük kell a jogkövető magatartásra a menedékkérőket, mert csak a kijelölt befogadóállomáson tudják kérelmüket érdemben kivizsgálni. Az eljárás harminc nap alatt lezáródhat, de egy-egy kérelem elbírálása rendkívül körültekintő munkát igényel, hiszen nagyon fontos a benyújtó szavahihetőségének tisztázása, állításainak elemzése. Ebben szakhatóságok is közreműködnek: a biztonsági kérdéseket vizsgálják, a kockázatokat elemzik egy-egy kérelmező esetében. A hivatal sok érdemi döntést hozott már – tette hozzá a főigazgató –, de a határozatok túlnyomó többsége mégis az eljárás megszüntetéséről szólt, mert a menekült közben elhagyta az országot.

A befogadóállomásokon jelenleg négyezer–négyezer-ötszázan tartózkodnak, kétszer annyian, amennyi hely van, de mindenki megfelelő ellátást kap – közölte Végh Zsuzsanna, hozzátéve, szükség volna ideiglenes befogadóintézményekre is, mint amilyen a Kiskunhalason megépülő új menekültügyi központ, ahol ötszáz ember elhelyezésére lesz lehetőség. A BÁH főigazgatója szerint ugyanakkor elegendő az a költségvetési keret, amelyet a kormány biztosított, hiszen ötszáz munkatárs felvételére nyílik lehetőség.

Megkeresésünkre a BÁH a közelmúltban közölte, július végéig kevesebb, mint háromszázan nyertek el menekültstátust. Tegnap a hivatal lapunkkal tudatta, a menedékkérők kirívóan magas számára és a jelenlegi befogadóintézmények zsúfoltságára tekintettel döntött a kormány a befogadórendszer bővítéséről két új, egyenként ezer-ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes befogadóállomás kialakításáról. A Belügyminisztérium várakozásai szerint – tekintettel egyéb, más kormányzati és tárcaszintű intézkedésekre – a két új, ideiglenes befogadóállomás létrehozását követően az intézmények kapacitása elegendő lesz – írták, hozzátéve, az előkészületek folyamatban vannak, így azokkal kapcsolatban a „korábbi tájékoztatást meghaladó információt” nem áll módjukban közölni. 

Végh Zsuzsanna egyébként még vasárnap este, szintén a köztévében arról is beszélt, felgyorsulhatnak az eljárások, amihez természetesen hozzájárul az új jogi szabályozási környezet is. A főigazgató kitért arra is, a járványügyi kockázatok csökkentését célzó, mindenképp szükséges szűrővizsgálatok költsége akár több százmillió forint is lehet ebben az évben.

Reklam

Megerősítette a máv a vagyonőri vonatkísérést
Naponta ezernél több menekültet szállítanak kedvezményekkel

Jelenleg három vasútállomáson jelentkeznek a bevándorlók: Kiskunhalasról naponta átlagosan kétszáz-kétszázötven, Szegedről hét-nyolcszáz és Pécsről ötven-hetven migráns szállításáról gondoskodik a MÁV-Start, a jogszabályi előírások szerint – közölte lapunk megkeresésére a MÁV kommunikációs igazgatósága. A cél az utaztatás, illetve az, hogy a bevándorlók minél gyorsabban, a befogadóállomásokon történt regisztrációjukat követően negyvennyolc órán belül eljussanak a számukra kijelölt menekülttáborba, Debrecenbe, Bicskére vagy Vámosszabadiba – tették hozzá.

A vasútvállalat a menekültek legrövidebb időn belüli, pót- és helyjegymentes, kulturált körülmények közötti elszállítása érdekében napi kapcsolatot tart a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, az ORFK-val és a területileg illetékes rendőrséggel is – hangsúlyozták, s mivel a társhatóságoktól tájékoztatást kapnak a menekültek napi számáról, így könnyebben tervezhetővé válik az is, mikor kell pluszszerelvényt forgalomba állítani. Nem minden migráns utazik azonban el az állomásra érkezését követő vonattal, hanem bevárja menekülttársait, rokonait. A déli határszakasz felől hazánkba érkezők jelentős része azonban mindenképp vasúton utazik tovább a kijelölt menekülttáborba.

A 2013-ban elfogadott jogszabály értelmében a bevándorlási hivatal kirendeltségein jelentkezők utazási kedvezményei másodosztályú szerelvényekre érvényesek, ám a kedvezmény a helyjegyre és a pótjegyre nem vonatkozik. Kivéve a három év alatti gyermekeket, a hadirokkantakat, valamint azok kísérőit, és a menekültkérelmet benyújtó személyeket – részletezte a kommunikációs igazgatóság.
A feláras vonatokon a tartózkodási engedéllyel és igazolással rendelkező, menekültkénti elismerését kérő személy a gyorsvonati pótjegy váltása alól mentesül, viszont helyjegyköteles vonatra az általános szabályok szerint helyjegyet kell váltania, pót- és helyjegyköteles vonatra díjmentes pótjegy helyjeggyel elnevezésű felárat kell fizetnie – közölték. 

A MÁV alapos adatelemzés után átszervezte a vagyonőri vonatkísérést, s ennek kapcsán különösen nagy figyelmet fordítanak a migrációs útvonalakon közlekedő vonatokra – tették hozzá.

Reklam

Röviden. „A baloldali politika vezetett ide”

- Országszerte összesen 4562 határsértőt fogtak el a rendőrök péntektől vasárnapig – tudatta tegnap az ORFK. A rendőrség honlapján olvasható, legújabb összesítés szerint pénteken 1602, szombaton 1370, vasárnap 1590 volt az elfogottak száma. Tizenegy gyanúsított ellen embercsempészés, hét esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. A legtöbb határsértőt, jellemzően pakisztáni, szír, szomáliai, szudáni, iráni, elefántcsontparti és bangladesi állampolgárokat, ezúttal is Csongrád megye déli részén fogták el. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indult – közölte a rendőrség.

- A Fidesz szerint a Demokratikus Koalíció (DK) még most is a bevándorlók mellett kampányol és csak brüsszeli feljelentgetésre képes, miközben a bevándorlók miatt egyre elviselhetetlenebb nyomás nehezedik Magyarországra és Európára. A nagyobbik kormánypárt frakciója közleményével Niedermüller Péter DK-alelnök szavaira reagált, aki sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy tíz napon belül számoljon el, mire fordította azt a pénzt, amelyet az európai uniós intézmények a bevándorlási helyzet kezelésére adtak Magyarországnak 2015-ben. Amennyiben a kabinet nem tesz eleget a felszólításnak, akkor az Európai Bizottsághoz fordul. A Fidesz reagálásában azt írta: Gyurcsány Ferenc és társai egyértelművé tették, ha rajtuk múlna, akkor szélesre nyitnák Magyarország kapuit és tárt karokkal várnák a törvénysértő bevándorlók százezreit. Ez a baloldali politika vezetett oda, hogy Európát ma elözönlik az illegális bevándorlók, és soha nem látott társadalmi, gazdasági, kulturális, biztonsági konfliktus fenyegeti az európai országokat.

- A Fidesz úgy látja mindegy, hogy a Jobbik milyen „cukiságkampányt tesz a kirakatba”, sorra hullik le a lepel a párt igazi arcáról.

- A kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy Novák Előd jobbikos képviselő sajtótájékoztatón arra szólította fel az országgyűlési képviselőket, hogy az ő példájukat követve vállaljanak rendszeres önkéntes munkát. A Fidesz szerint a Jobbik soraiban bevándorlókkal üzletelő embercsempészek, pénzhamisítók, erőszakos bűnözők, betörők, ügynökgyanús személyek vannak, a párt számos ügyben együttműködik a Gyurcsány-koalícióval és becsapja a szavazóit.

- Két embercsempészt is elítéltek a hét végén a magyar bíróságok. A Tatai Járásbíróság egy román férfit ítélt jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, aki nyolc migránst akart Németországba szállítani. A Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásban egy szerb férfit ítélt három év börtönre, ő tíz szíriai határsértőt vitt volna Röszkéről az ország belsejében. Ez az ítélet nem jogerős, a vádlott, illetve a jogi védelmét ellátó ügyvéd ugyanis fellebbezett. A rendőrök közben elfogtak és őrizetbe vettek vasárnap egy ukrán férfit, aki autójában négy afgán és egy pakisztáni férfit akart Olaszországba csempészni – közölte a hatóság. 

- Országszerte összesen hét köznevelési intézmény működik együtt a befogadóállomásokkal a migráns gyerekek oktatásában, nevelésében – írta a Magyar Nemzet. A bevándorló családok gyerekeit országszerte három óvoda és négy iskola fogadja be. A lap cikke szerint az érintett igazgatók azt mondták, hogy a menekült diákokat nem elkülönített csoportokban, hanem integrálva, a magyarokkal együtt oktatják majd.

Magyar Hirlap

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek