GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Helyén marad a székely lobogó

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A székely zászló eltávolítására felszólító alapfokú törvényszéki döntés ellenére a nyárádszeredai városháza homlokzatán marad a kék-arany lobogó, az önkormányzat pedig fellebbezni fog – jelentette be csütörtökön Tóth Sándor polgármester


A Maros megyei prefektúra – mint arról korábban beszámoltunk – a zászlók és a himnusz használatát szabályzó, 1994-ben elfogadott 75-ös számú törvényre hivatkozva perelte be a nyárádszeredai önkormányzatot, amiért kitűzte a városházára a székely lobogót. A város elöljárója három hete kapta kézhez az alapfokú döntést, amely helyet ad a prefektúra keresetének. Tóth Sándor június végén a helyi tanács tudomására hozta az ítéletet, de kihasználva a tizenöt napos határidőt, élt a fellebbezés jogával.

Az elöljáró megkeresésünkre furcsának nevezte azt, hogy miközben van új zászlótörvény, a régi jogszabállyal érvel a prefektúra, továbbá idegen államok zászlajának kitűzésére hivatkozik, holott a székely zászló jelképnek minősül. „Ismerve a román igazságszolgáltatást, tudjuk, hogy milyen meccsre számíthatunk, de kitartunk véleményünk mellett” – erősítette meg Tóth Sándor, aki leszögezte: a zászló a helyén marad.

„A Székely Kupa döntőjében el lehetett énekelni a székely himnuszt, három helyen is ki volt tűzve a székely zászló, a rendezvény civilizált légkörben zajlott. Mindenki elfogadta ezt. Miért nem lehet ugyanolyan civilizáltan politikai téren is megoldani a székely zászló kérdését? Persze, ehhez a román politikum és társadalom civilizált hozzáállására, toleranciájára lenne szükség. Miért raboljuk ehelyett egymás idejét?” – tette fel a kérdést Tóth.

A nyárádszeredai önkormányzat épületére kitűzött székely lobogóra a „szolgálatos” jelentgető, Dan Tănasa hívta fel a Maros megyei prefektúra figyelmét még 2014 januárjában – derül ki a peranyagból. A kormányhivatal intézkedéseivel kapcsolatban a nyárádszeredaiak felhívták a figyelmet, hogy a 1994. évi zászlótörvény nem tiltja a székely zászló kitűzését, csak idegen államét, továbbá hivatkoztak a Kulturális Minisztérium álláspontjára, miszerint ez a lobogó „egy történelmi közösség jelképe nem sorolható a törvény által büntetendő fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek csoportjába”.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek