GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Hatodik napja tartanak a zavargások Észak-Írországban, rendkívüli ülést tart a parlament

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A rojalisták, a köztársaság-pártiak és a rendőrök összecsapásainak már többtucatnyi sérültje van.


Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki csütörtökre virradó éjjel Észak-Írországban. A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet.

A konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus, köztársaság-párti és brit-ellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével. Jelen volt Michelle O'Neill észak-írországi miniszterelnök-helyettes, az egykor az IRA politikai szárnyának számító párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke, és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is. Az észak-írországi vádhatóság decemberben vizsgálatot kezdett a katolikus párt vezetői ellen a koronavírus miatt bevezetett korlátozások megsértése címén, de végül úgy döntött, hogy nem indít hivatalos vádeljárást az ügyben. Ez viszont komoly felháborodást váltott ki az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország királyság-párti, protestáns közösségeiben.

© MTI / AP / Peter Morrison

A múlt péntek óta rendszeresek az éjszakai zavargások a The Guardian szerint. A felek Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak már össze egymással, illetve a rendőrséggel. Belfastban egy városi autóbuszt is eltérítettek, majd felgyújtottak a brit-pártiak. Az összecsapásoknak többtucatnyi sérültje van.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett a Sinn Féin-politikusok ellen, és lemondásra szólította fel az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnokát, Simon Byrne-t.

Az összecsapásokat a belfasti parlament, a Stormont protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek