GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Harcok Ukrajnában: egy nap, öt halott katona

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Donyeck környékén gyakorlatilag szünet nélkül folynak a harcok.


Az elmúlt egy nap alatt öt katona vesztette életét és hat megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A szóvivő arról számolt be, hogy Donyeck környékén gyakorlatilag szünet nélkül folynak a harcok. Marjinka településnél szakadár diverzáns és felderítő csoportok rendszeresen próbálnak beszivárogni az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területre. Hozzátette, hogy aktívak a térségben az orvlövészek is.

Motuzjanik elmondta, hogy az elmúlt napban a Debalcevétől északra fekvő Szanzsarivka településnél a szakadárok egy órán át lőtték aknavetőkkel az ukrán katonákat. Szintén súlyos a helyzet Donyecktől északra, a szakadár ellenőrzés alatt álló Horlivka városától északra és nyugatra lévő, ukrán ellenőrzésű területeken. A szakadárok támadásai leginkább a Horlika és Artemivszk közötti vasútvonal mentén fekvő lakott településeket érintik.

A front északi szakaszán, Luhanszknál Scsasztya település környékén szerdán egész nap folyamatosan lőtték egymást a szakadár és az kormányerők. Csütörtökre virradó éjjel Zolote városnál lőtték a szakadárok fél órán át a katonák védelmi állásait.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségében az elmúlt 24 órában viszonylagos nyugalom volt. A szóvivő beszámolója szerint egy támadásról érkezett csak jelentés: a szakadár erők a Hranitne településnél lévő ukrán állást vették aknatűz alá.

A szóvivő kitért arra, hogy a Donyecktől nem messze északnyugatra, ukrán ellenőrzésű területen fekvő Avgyijivka településen a szakadárok tüzérségi támadásai követeztében az év eleje óta 31 civil lakos vesztette életét és 87 sérült meg, köztük három gyermek.

A kijevi hadműveleti parancsnokság csütörtöki közleménye szerint az előző nap a szakadárok összesen 65-ször sértették meg a tűzszünetet. Délután hattól éjfélig lőtték 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel a Donyeck környékén - Avgyijivkánál, Opitnénél és Piszkinél - lévő katonai állásokat.

A donyecki szakadárok hírügynökségének tudósítása szerint csütörtökön helyi lakosok tüntettek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek donyecki irodája előtt. A demonstrálók azt követelték, hogy a nemzetközi megfigyelők a helyi sajtóban és a szakadár hírportálokon is tegyék közzé feletteseiknek küldött jelentéseiket. A tüntetőkhöz kiment néhány EBESZ-küldött, akik a demonstrálókat tájékoztatták arról, hogy valamennyi jelentésüket az általuk rögzített bűncselekményekről nyilvánosságra hozzák a misszió hivatalos oldalán, ahol azok bárki számára hozzáférhetők.

Korábban már július 23-án tartottak civil demonstrációt az EBESZ-misszió irodája előtt. A résztvevők akkor a harcok miatt elhunyt hozzátartozóik fényképeit és lakóházakra zuhant tüzérségi lövedékek maradványait hozták magukkal, követelve a felelősök megbüntetését.

hirado.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek