GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Garabonciás bábos tábor szorozva kettõ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szeptember elsõ felében olyan feladatot vállaltam, amilyet még soha. Gyerektábort vezettem, rögtön kettõt (a nagy érdeklõdésre való tekintettel a nagybányai Teleki Magyar Ház duplán rendezte meg a Garabonciás bábos tábort).


Gál Orsolya bábkészítõvel voltunk ketten a táborvezetõk. Mi a gyerekekkel foglalkoztunk, a gyerekek pedig idejük jelentõs részében a bábjaikkal. Szorgalmasan készítették elsõ nap a krumpli- és/vagy gyufásskatulya fejû bábokat, majd azokat a figurákat, amikkel a hét utolsó napján rövid elõadást mutattak be a szülõknek, rokonoknak, barátoknak.

A tábor lényegét egy szóban a játék szóval lehet leírni. Sok csoportos játék volt, illetve játékos színészgyakorlatokat is végeztünk, amelyek elõkészítették magát a bábjátékot.

Azt hiszem, a Garabonciás tábor szerepe többek között az volt, hogy felhívja a figyelmet: minél személyesebb a játék, annál értékesebb és örömtelibb élményt jelent. Nomeg arra, hogy a játékhoz a gyerekek értenek a legjobban. Ezért aztán Orsival inkább az irányító szerepét vállaltuk a jelenetek megvalósításakor, technikai tanácsokat adtunk.

A két társasággal különbözõ jeleneteken dolgoztunk, így a két tábor végén két teljesen különbözõ repertoárral állhattunk elõ. Aki mindkét alkalommal eljött a bemutatókra, remélhetõleg nem unatkozott másodjára sem. Volt árnyjátékkal bemutatott vers, kesztyûsbábokkal, illetve síkbábokkal eljátszott mese, amibe egy egyszerû marionett is bekerült, olyan jelenet, ami ötvözte az élõ- és  bábszereplõs megoldásokat. Volt mozgatható végtaggal rendelkezõ síkbábos darab, fakanálbábokkal elõadott történet, zokniból, nadrágból készült, illetve vajangszerû bábokat felvonultató jelenet. Tehát elég színes volt a paletta.

A jelenetek mellett zenés összeállítással is készültünk.

A Teleki Ház folyósóján kiállítottuk a tábor alatt született alkotásokat. (Az elsõ vasárnap ujjbábokat és pálcikára ragasztott bábokat, a másodikon pedig olyan rajzokat, amiket közösen készítettek a gyerekek.)

Azt hiszem, a fentiekbõl kiderült, hogy eredményes, termékeny két hetet hagytunk a hátunk mögött. Nagy köszönet a szervezõknek, segítõknek, a gyerekeknek, szülõknek, hogy megvalósulhatott a két tábor. És természetesen Orsinak, hogy vállalta a táborvezetést. Nélküle tényleg nem ment volna. Külön köszönet a fotókért Bogdán Tibornak és Pongrácz Panninak a televíziós összeállításért!

(Bertóti Johanna / bertotijohanna.wordpress.com)

A Teleki Magyar Ház ifjúsági és hagyományõrzõ programjait a BETHLEN GÁBOR ALAP és a COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY valamint az RMDSZ támogatja.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek