GaGa
2024. július 23., kedd Lenke napja
árfolyam:
1 euro = 4.9716 RON
1 dollár = 352.3183 RON
100 forint = 0.0546 RON

Főtérre kerül a Bethlen-szobor Marosvásárhelyen

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Marosvásárhely főterén állhat a Bethlen Gábor-szobor, miután az önkormányzati képviselők csütörtökön mandátumuk utolsó tanácsülésén három tartózkodással beleegyeztek abba, hogy ott állítsák fel az erdélyi fejedelem emlékét őrző műalkotást.


Peti András alpolgármestertől azt is megkérdeztük, hogy mi a következő lépés a szoborállítás ügyében, ismerve a városháza jegyzőjének eddigi fenntartásait s a többi magyar szoborterv kapcsán felmerült nehézségeket. Az alpolgármester elmondta, hogy ki kell választani a végleges pályamunkát, illetve be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

„Mivel nincs zöldövezet-regiszter, ezt nem lehet kifogásként felhozni. Mivel föld alatti garázs volt a helyszínre elképzelve, ezért közművesítést sem érinthet a szobor talapzata. Igazából nem tudom elképzelni, hogy hol lehet majd akadályoztatni. A műemlékvédelem beleszólhat a kérdésbe, de azt gondolom, tekintettel arra, hogy idén a királyi város rang elnyerését ünnepeltük, s azt figyelembe véve, hogy a polgármesteri hivatal homlokzatára is ki van írva, hogy tiszteljük a múltat, ezek az akadályok mind el fognak hárulni. Úgy gondolom, év végén állni fog az első magyar vonatkozású szobor Marosvásárhely főterén” – mondta Peti András alpolgármester.

A sürgősségi napirendi pontok között szerepelt egy újabb költségvetés-kiegészítés is. Erre már a tanácsülés előtt felhívta a figyelmet Soós Zoltán magyar polgármesterjelölt, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Dorin Florea városvezető újabb 5,7 millió lejt akar elkölteni járda- és útjavításokra. Az ülésen már a kiegészítésnek a második változata szerepelt, amelyből hiányzott az út- és járdajavítási tétel. Olimpiu Sabău-Pop kérte, hogy a tételeket egészítsék ki újabb 3 millió lejjel, amelyből elektromos autóbuszokat vásároljanak (a kiegészítésben már szerepelt 3 millió lej buszvásárlásra).

Ezek után Claudiu Maior, Dorin Florea tanácsadója – aki már nem önkormányzati képviselő, így elméletileg módosításokat sem fogalmazhat meg – javasolta, hogy 3 millió lejt iktassanak be út- és járdajavításra. Ezt a javaslatot az ülésvezető, Molnár Ervin PNL-es tanácsos felvállalta, szavazásra bocsátotta, és meg is kapta a szükséges voksot.

Peti András az útjavítás kapcsán elmondta: az eredeti javaslatban azok az utcák szerepeltek, amelyekben az Aquaserv uniós pályázat keretében vezetékcserét eszközölt, és jelenleg földutak. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a kiegészítés során jelentős összeget szavaztak meg a Bernády György-iskola felújítására és manzárdosítására, az öszszegre azért volt szükség, mert egy geológiai szaktanulmányból kiderült, hogy a tetőtér beépítéséhez az alap megerősítésére is szükség van.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

hitel Hitelre van szüksége? személyi kölcsönök? üzleti hitelek? jelzálog hitel? Mezőgazdasági (...)

NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU NABÍDKA PŮJČKY BEZ PLATBY NOTÁŘSKÝCH POPLATKŮ ČI POJIŠTĚNÍ ÚVĚRU Začátkem roku (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek