GaGa
2024. július 24., szerda Kinga, Kincső napja
árfolyam:
1 euro = 4.9729 RON
1 dollár = 354.1460 RON
100 forint = 0.0547 RON

FF2018: Legendák kertjében - táncjáték

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napok keddi (szeptember 11.) programja a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes gyermekeknek szóló előadásával kezdődik, délelőtt 10. órakor, a Városi Színházban.


A gyerekek előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, történelmi személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ezekben a legendákban és mondákban őseink mesélnek ünnep- és mindennapjaikról, eljuttatva a mai kor gyermekéhez küzdelmeik, örömeik varázslatos és egyben tanulságos krónikáját. 

Az előadás feladata, hogy mindezt közérthetően, a népi játékok, a mondókák, a rigmusok, a ráolvasások, a népdalok, a népzene és nem utolsó sorban a néptánc eszközeivel, a mai kor követelményeinek megfelelően, mutassa be a gyerekeknek. Az előadás interaktiv jellege aktívan bekapcsolja a gyerekeket a történet alakításában, együtt barangolják be Székelyföldet (a tündérek és lüdércek világát) az előadókkal, segítve őket a próbatételek megoldásában, ők a kincses láda örzői, feladatot kapnak, hogy megőrizzék annak kulcsait az ördögök elöl, segítenek a székely bácsinak kirakni egy óriás kirakós játékot, amely kijuttatja őt a pokolból, együtt nyitják ki a legendás ládát és együtt választják ki a következő legendát amelyet a színpadon majd előadunk .

Ugyanakkor az előadás arra is törekszik, hogy a felnőtteket is visszacsalogassa a mesék, a csodák, az álmodozás világába. Álmodozni pedig mindenki tud és szeret.

Olyan népi mesékről, mondákról, legendákról van szó, amelyek konzerválódtak az évszázadok folyamán, és világirodalmi művekben sem fordulnak elő. Az előadásuban a következő legendákat és mondákat dolgozzuk fel:

Tündérek gyülekezőhelye - Maka várának legendája, Makfalva, Maros megye

Paladomb tündérei - Nyárádszentimre határában lévő domb, Maros megye

Isten széke - Kelemen havasok délnyugati részén található hegy, Maros megye

Az Ördög-tó mondája - Libán-tető közelében található tó, Hargita megye

Gyilkos-tó mondája - a Békási-szoros gyöngyszeme, Hargita megye

Videó az előadásról: 

 

Ugyanaznap este, a Bekecs Néptáncegyüttes a nagyközönségnek az Ember az embertelenségben című előadást mutatja be. Műsorismertető hamarosan.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

HITELEKET KÍNÁLUNK 1 ÓRÁN BELÜL Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes online magánhitelező, aki 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek