GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Fények és árnyak a Nagykákáson

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A felsõbányai Nagykákáson körülbelül tíz éve Kremmer József, valamint Kremmer Antal kertjében több évszázados szelídgesztenyfa alatt gyönyörködtem az õsz tarka ruhájába öltözött tájban.


Az alkonyat tûzpiros fényében fürdõ táj felidézte a középkort, amelyben a gesztenyefáktól nem messze a máglya mohó lángjai takarták el a napfényt. Kákásnak nevezték el akkoriban városunknak azt a részét, ahol boszorkányokat égettek. Gyakran elegendõ volt egy névtelen feljelentés, hogy egy ártatlan embert tûzhalálra ítéljenek. Korabeli feljegyzések szerint egy gyógynövényt szedõ asszony azért került lángsírba, mert a füveivel és a szemével megrontotta szomszédja gyermekét. Néhány kákási még a múlt században is hitt a boszorkányokban és az ördögökben. Miután a templomban lucaszéket állított fel, egy nagykákási így kiáltott fel: Elõttem ugrál az ördög!

Miközben néztem a füvet, amely hajdanában az utolsó boszorkány hamvaiból hajtott ki, azon gondolkoztam, hogy mi maradt meg, és mi változott meg a Nagykákáson.

Eltûntek az egészségtelen, zsindelyes, apró ablakú házikók, fû nõtte be a verkes bányászok tekepályáját, és már nem tömik ki a Bányahegy mögött szedett lágyfûvel a párnákat.

A múlt század második felében kockakövezték városunknak ezt a részét. Már nincs szükség békanyálas kutakra, mert vízellátást biztosító csõhálózatot fektettek le. A rakoncátlan patakot csatornázással megszelídítették.

Ezek a megvalósítások az ott lakók gyümölcsözõ együttmûködését tanúsítják. Az út építéséhez és más közérdekû munkálatokhoz nagy mértékben járultak hozzá a kákásiak.

Az állat- és növényvilágot sem kerülték el a változások. A kertekben, a házak körül még élnek verebek, cinkék, rigók, mátyásmadrak, mókusok, de egyes madárfélék kivesztek vagy más helyre költöztek.

A kertekben több szilvafa kiszáradt, kevesebb a vilmoskörte, de még sok fán mosolyog a jonatán-alma.

Tíz éve a Kremmer-család kertjében még megcsodálhattam egy 300 éves szelídgesztenyefát, amely szívósan küzdött a kéregrákkal. Ez a gyilkos kór a múlt század nyolcvanas éveiben támadta  meg az agg fákat. A Kremmer-család famatuzsálemét sem lehetett meggyógyítani.

Nagykákás lakosainak az összetételérõl kétszer beszélgettem Kremmer Mártonnéval. Az özvegyasszony gyermekkori visszaemlékezései a szatmári püspökség naptárában jelentek meg. Sajnos, eddig még nem találtam meg azt a naptárat.

Az özvegyasszony elmondta nekem, hogy régi magyar családok, például a Szigyártó-, Darnai-, Kandó- és Labina-család több tagja örök álmát alussza azokban a temetõkben, amelyeket derûs napokon jól láthatunk a Kákás-dombról.

Szintén régi bányászcsaládok, a Kremmer- és a Lendeczki-család több utódja hûséges maradt a szülõföldjéhez. Bár több évszázaddal ezelõtt német fejedelemségekbõl jöttek Felsõbányára, önkéntesen beleolvadtak a helyi magyar közösségbe. Leszármazottaik a magyar nyelvet anyanyelvüknek tekintik, és utódaik magyar iskolákba, egyetemekre jártak és járnak.

Amikor a csendes, bírsalma illatú alkonyatban visszapillantottam gyermekkori játékaim dombjára, azon töprengtem, hogy vajon 200 év múlva egy riporter beszélgethet magyarokkal a Nagykákáson. Erre a kérdésre eddig még nem találtam teljesen megnyugtató választ. (Boczor József)

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek