GaGa
2024. július 17., szerda Endre, Elek napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Felvirradt a nagy nap Brazíliában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A sportok és különösképpen a labdarúgás iránt rajongók fejében – főként ha zenei érdeklődésük a magyar rockra is kiterjed – nagy eséllyel a Felvirradt a nagy nap! című Ossian-klasszikus ugrik be a csütörtök reggeli kávézás közben, hiszen a Brazília–Horvátország találkozóval késő este hivatalosan is elkezdődik a 2014-es világbajnokság a Sao Pauló-i Corinthians Arénában.


Ha már a nyitómérkőzés helyszínéről van szó: Gundel Takács Gábor, a világbajnokság összes mérkőzését közvetítő magyar közmédia egyik kommmentátora kedden ott járt a stadionban. Az építési munkálatokkal a leginkább megcsúszó arénában beszámolója szerint látott még védősisakos munkásokat, akik az utolsó simításokat végezték, ezzel együtt úgy gondolja, igazi fociünnep lesz Brazíliában.

A futballfieszta hangulatát a nyitóünnepség alapozza meg: a mintegy 25 perces ceremónián a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség bejelentése alapján – az előzetes információkkal ellentétben – Jennifer Lopez is fellép. Az énekesnő így az amerikai–kubai Pitbullal és a brazil Claudia Leittével együtt adja majd elő a torna hivatalos, We Are One című dalát.

Olyan ünnepre készül Brazília, amelyet természetesen trófeával zárna a házigazda csapat, és nemcsak a fogadóirodák, de a szakemberek is az egyik legnagyobb esélyesként tekintenek Luis Felipe Scolari együttesére. Brazília 1950 után második alkalommal látja vendégül a futballvilág elitjét, igaz, arra a tornára nem emlékeznek a legszívesebben, hiszen, bár döntőt játszhattak Uruguay ellen, 2-1-es vereséget szenvedtek.
Arra a kérdésre, hogy idén eljutnak-e a fináléig, és ha igen, kivel kerülnek szembe, nagyjából egy hónap múlva kapunk választ. Az azonban már köztudott, hogy ma esti ellenfelük Horvátország lesz. A két csapat világbajnokságon eddig mindössze egyszer, 2006-ban a csoportkörben találkozott, amikor Kaká góljával a brazilok nyertek Berlinben. A Milan játékosa most biztosan nem fog gólt rúgni, hiszen nincs ott a csapatban.

A 23-as keret a 2010-es vb-hez képest – ahol a brazilok a negyeddöntőben estek ki – teljesen átalakult. A horvátok elleni várható kezdőtizenegyben például a kapuson kívül egyetlen olyan játékos sem lesz, aki pályára lépett négy évvel ezelőtt az észak-koreaiak elleni első meccsen. Bár nagy futballkultúrával rendelkező országok esetében ritka a játékosok ilyen mértékű kicserélődése egyik tornáról a másikra, Scolari jól vezényelte le a generációváltást.

Sőt az eredmények sem maradtak el, hiszen például a vb főpróbáját, a tavalyi Konföderációs Kupát megnyerte, az elmúlt években pedig győzelmet ünnepelhetett a spanyol, portugál, olasz vagy uruguayi válogatott ellen is.

A kiváló játékosállomány és remek szakember mellett a brazil válogatott szurkolói a statisztikákban is bízhatnak a horvátok ellen, hiszen házigazda válogatott még sohasem kapott ki a nyitómeccsen, 1950-ben például a brazilok 4-0-ra ütötték ki a mexikói nemzeti együttest. A horvátok elleni mérkőzés viszont nem ígérkezik könnyűnek a házigazda számára.

Nico Kovac együttesében az első mérkőzésen ugyan eltiltás miatt nem léphet pályára a Bayern München gólvágója, Mario Mandzukic, a csapat ritmusát a Bajnokok Ligája-, illetve Európa Liga-győztes páros, Luka Modric és Ivan Rakitic diktálja majd. A 68 ezer néző befogadására alkalmas Corinthians Arénában minden bizonnyal a hazai drukkerek lesznek döntő többségben – a horvát szakvezető szerint ez inkább a brazilokra helyez majd nagyobb nyomást, ezért is örül, hogy ha már összesorsolták őket velük, legalább az első meccset játsszák ellenük.

Az elmúlt három évtized nyitómérkőzéseit figyelembe véve a horvátok Kamerun vagy Szenegál teljesítményét szeretnék megismételni: előbbi az 1990-es vb-n Argentínát, utóbbi pedig 2002-ben a szintén aktuális címvédő franciákat verte a torna első összecsapásán.

Labdarúgó-világbajnokság, A cso­port, 1. forduló: Brazília–Horvátország. Helyszín: Sao Paulo, Co­rinthians Aréna (68 ezer férőhelyes). Játékvezető: Nisimura Juicsi (japán). Tévéközvetítés: m1, TVR1, 23.00.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek