GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Felmérés: csak Erdély és Bánság mondatná le Victor Pontát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Eltérően ítélik meg Victor Ponta kormányfő korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Evenimentul Zilei című napilap közölt hétfői számában.


A CIADO Romania nevű civil szervezet által végzett felmérés eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek politikai szimpátiájuk alapján viszonyulnak ahhoz, le kell mondania-e Pontának, amiért a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene. Országos szinten a megkérdezettek 47 százaléka tartotta szükségesnek Ponta lemondását, 45 százaléka pedig nem. A szociáldemokrata politikus távozását a Kárpátokon kívüli térségekben kevesebben (Moldva 31, Havasalföld 35, Dobrudzsa 39 százalék), míg a Kárpátokon belüli területeken (Erdély 61, Bánság 54 százalék) és Bukarestben (58 százalék) többen sürgetik. A lap megjegyzi, hogy a felmérés nem terjedt ki Hargitára és Kovásznára. 

Hasonló területi megoszlást mutatnak a megkérdezettek politikai: a Kárpátokon kívüli térségekben (a főváros kivételével) a válaszadók többsége a kormányzó Szociáldemokrata Párta (PSD) szavazna, míg Erdély, Bánság és Bukarest inkább a jobbközép Nemzeti Liberális Pártra (PNL) voksolna, ha most rendeznének parlamenti választásokat, azzal a lényeges különbséggel, hogy a PSD támogatottsága országos szinten magasabb a fő ellenzéki erőnél (PSD-38, PNL-37 százalék).

Kétes felmérés?

A felmérés meglepően magas, 9 százalékos támogatottságot mutatott ki a két kisebb koalíciós párt fúziójából létrejövő új szabadelvű pártnak, az ALDE-nak, a többi politikai alakulat várható eredményeit pedig nem részletezi.

 A román hírtelevíziókban megszólaltatott politikai elemzők által fenntartásokkal kezelt közvélemény-kutatást néhány nappal ezelőtt 1500 fős mintán készítették, és állítólag 3 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának nézeteit.

maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek