GaGa
2024. július 19., péntek Emília napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ez már humanitárius katasztrófa - Kárpátalja az összeomlás szélén

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Menekülő lakosság, összeomló ukrán valuta, éhező emberek – komor kép bontakozik ki Babják Zoltán beregszászi polgármester szavaiból. A város eddig négy lakóját vesztette el a kelet-ukrán harcokban.


Pár nappal ezelőtt négyre emelkedett azon beregszászi lakosok száma, akik meghaltak a kelet-ukrajnai harcokban, mondta el lapunknak Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. Az ENSZ szerint eddig 6000 halottat követelő ukrajnai polgárháború áldozatait összesítve, a média négy kárpátaljai halottról beszél, ők mind beregszásziak, pontosított a városvezető. Beregszászon több mint 100 férfit hívtak be az általános mozgósítás keretében, amit a 18-60 év közti férfi lakosságra hirdettek meg Ukrajna-szerte. A hadköteleseket az egészségügyi vizsgálatot követően a határőrséghez, a harctérre vagy hátországi szolgálatra vezénylik, ahová egy többhetes „gyorstalpaló" után kerülnek.

Így megy a mozgósítás

A beregszászi hadkiegészítő parancsnokságnak - akárcsak más városi parancsnokságnak - meghatározott számú sorköteles katonát kell prezentálnia: mivel alacsony a bevonulási hajlandóság, a keretszám többszörösének küldenek ki behívót. A törvények értelmében a behívók kézbesítése most már nemcsak személyes átadással történhet, hanem a munkaadónak is át lehet adni a hivatalos iratot, ami azzal a következménnyel járt, hogy sokan a behívó érkezése tudatában felmondanak – ez pedig a jelen gazdasági helyzetben az érintett családok számára azonnali súlyos következményekkel jár.

Nem csoda, hogy sokan a felmondás után az azonnali lelépést választják: főleg a fiatalok döntenek úgy, hogy magyar állampolgársággal, honosítási okirattal a kezükben Magyarországra vagy még nyugatabbra távoznak. Volt olyan, aki kétszeri behívás után, a harmadikat kézhez kapva döntött az elvándorlás mellett. Ugyanakkor Viktor Baloga parlamenti képviselő, Kárpátalja egyik legbefolyásosabb képviselője nemrég úgy nyilatkozott: nincs magyar probléma a térségben, „a magyar útlevél nem akadály számukra (a kárpátaljai magyarok számára - a szerk.), hogy Ukrajnáért harcoljanak és áldozzák az életüket. Nem akadály számukra, hogy a 128-as dandár szükségleteinek kielégítésére áldozzanak.” (Ebben a cikkünkben egyszer már írtunk az ukrán hadkötelezettségről, a mozgósítás szintjeiről, és hogy a magyarok nagy számban hogyan próbálják kicselezni a behívó parancsot.)

Beregszász földdel kompenzál

Beregszász nemrég döntött arról, hogy minden katonai szolgálatot teljesítőnek földterületet biztosít, így kompenzálván a háború pszichés, anyagi s egyéb megpróbáltatásait. Ezzel a földdel mindenki a maga akarata szerint bánik: ki műveli, ki bérbe adja, ki eladja. Ezt tudja az önkormányzat nyújtani.

A hadi helyzet Kelet-Ukrajnában egy fokkal nyugodtabb – forrásaink szerint Donyeck városában például már nem lőnek, de a környékbeli fegyverdörgés jól hallható. Teljes tűzszünet nincs, de a nehézfegyverek kivonása folyamatban van. Babják szerint a kívánt haderőt az önkéntesekből kéne verbuválni, ami a hadkiegészítő parancsnokság széles körű propaganda- és agitációs tevékenységével kéne együtt járnia, hogy bárki, aki úgy dönt, fegyverrel védené meg Ukrajna függetlenségét, tisztában legyen azzal, mivel jár ez a szolgálat.

Vagy rezsit fizet – vagy eszik

Az ukrán-orosz konfliktus az általános gazdasági helyzeten keresztül a mozgósításon túlmenően is rátelepszik a mindennapokra. A falvakban élőknek annyival könnyebb, hogy nekik van kertjük, tartanak pár csirkét, jut valamennyi élelem. A városi lakosság, főleg a közalkalmazottak sokkal rosszabb helyzetben vannak. A hrivnya árfolyama összeomlott – február 25-i hír, hogy két nap alatt (!) 13 százalékot zuhant az értéke. Az önkormányzat anyagi támogatásai ugyanúgy elértéktelenednek, mint a fizetések – fél év alatt harmadára esett a pénz értéke. Egy tanár havi 30-40 eurónyi hrivnyából kéne fenntartsa magát és családját.

Az árak mindeközben nőnek – az IMF nyomására az energiaárakat a világpiaciakhoz kellene igazítani, ez az egyik feltétele ugyanis a 17,5 milliárdos segélykeret folyósításának. Babják szerint ez azt jelenti, hogy az emberek kifizetik a rezsit, és ingyenkonyhára járnak. (Beregszász napi 300 adagos ingyenkonyhát és melegedőt állított fel, de ennek fenntartása meghaladja a lehetőségeiket.) Vagy a pénzüket élelemre költik, de akkor nincs fűtés, áram, gáz.

"Ez már humanitárius katasztrófa", mondja Babják. A magyarok egyre nagyobb számban hagyják el a várost, a térséget, Kárpátalját. De az ukránoknak, ruszinoknak, akik szintén éheznek nincs hova menniük – az önkormányzatoknak rajtuk is segíteniük kell. Ez nem magyarkérdés, hisz az éhező „nem nézi, kihez tör be”, magyarhoz, ukránhoz, ő csak enni szeretne, magyarázza Babják.

Aktívak a reformátusok

A magyar állam segítsége ebben a helyzetben kulcsfontosságú. A Magyar Református Szeretetszolgálat missziója speciális, élelmiszerből és háztartási cikkekből álló segélycsomagokkal segítik a térséget, öt hónapon keresztül havonta szállítanak érkeznek az adományaik. (Mi is elkísértük őket, és szívszorító dolgokat láttunk).

A beregszászi magyar főkonzulátussal napi kapcsolatban áll a polgármester, folyamatos a tájékoztatás, egy sebesült kárpátaljai magyar katona például ennek köszönhetően esett át sikeres műtéten Debrecenben, ott is a református egyház segített. (A cikk írásakor próbáltuk elérni a főkonzulátust, de nem jártunk sikerrel, és a nemzetpolitikáért felelős Miniszterelnökségnek is elküldtük kérdéseinket – ha válaszolnak, közzétesszük véleményüket.)

Nemcsak a közeljövő, hanem a jelen kilátásai is elég borúsak tehát. Éhinség fenyeget, a gazdasági helyzet napról napra romlik, és a fegyveres helyzet sem biztató – az oroszoknak láthatóan az a legmegfelelőbb, ha a keleti helyzet kaotikus marad, ha a bizonytalanság továbbra is fennáll.

"Beregszász ki fog ürülni", vázolja fel a kilátásokat Babják, és bár a kivándorlók ígérik, visszajönnek, ha jobb lesz a helyzet, ki tudja, ez mikorra várható. Egyelőre arra lenne szükség, hogy a közbiztonság javuljon, a hrivnya erősödjön, a szétfoszlott szociális háló összeálljon újra.

Valakik azonban jól járnak a brutális gazdasági krízissel – Babják arról beszél, hogy a magyar bevásárló turizmus sosem látott méreteket öltött, hisz ma a forint háromszor annyit ér, mint fél éve.

hvg.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek