GaGa
2024. július 18., csütörtök Frigyes napja
árfolyam:
1 euro = 4.9692 RON
1 dollár = 360.6045 RON
100 forint = 0.0544 RON

Évadzárás a Harag György Társulatnál

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hatvanhetedik évadát zárta hétfőn tartott társulati ülésével a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az eseményen Bessenyei Gedő István társulatigazgató értékelte az elmúlt évet, és vetítette előre a következő évad kihívásait.


Mint visszaemlékezett: az évad fesztivállal és díjakkal indult, Kisvárdáról két elismeréssel térhetett haza a társulat (Rappert Vencz Gábor a legjobb férfi főszereplő díját kapta, a társulat pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának a társulati munkáért járó elismerésével térhetett haza), majd Tóth Pál Miklós örökös tag vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. A társulat többszöri felterjesztése nyomán az évad folyamán Kossuth-díjjal tüntették ki az egykori színészt és társulatigazgatót, Csiky Andrást, a Harag György Társulat és a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagját, majd Nagy Csongor Zsolt kapta meg a legfontosabb, színészeknek ítélhető erdélyi kulturális elismerést, a Kovács György-díjat.
„Bár az elismerések java része egyéni díj, nem szabad megfeledkezni róla, hogy a színházban minden ilyen mögött egy csapat munkája áll. A fiatal színészeket pedig arra kérem, figyeljék a díjazottakat, és tanulják el tőlük a jót: mert valóban nagyon sokat lehet tőlük tanulni” — mondta a társulatigazgató.

Nehéz körülmények között is eredményesen

Évadértékelésében kiemelte: nehéz körülmények között születtek az új előadások, s bár bemutatóból nem volt kevés, a lejátszott előadások száma a koronavírus-járvány miatt elmaradt a társulat átlagos előadásszámától. Ha a járványhelyzet jól alakul, a következő évadban visszatérhetnek a „hajtós”, megfeszített tempót diktáló idők. A társulat egyébként az Északi Színház román nyelvű társulatával közösen vitte színre A 0. kilométerkőnél című előadást, és szintén a Mihai Raicu Társulat művészeti igazgatójának rendezői munkájával jött létre A gát című produkció. A szilveszterre tervezett, ám épp a világjárvány miatt a magyar kultúra napjára halasztott zenés vígjáték, az Illatszertár így is közönségkedvenc lett, és igencsak kedvező fogadtatásra talált a Csongor és Tünde című előadás is.

hirek/2021/julius/05/szinhaz-1.jpg


A Nagyváradi Szigligeti Színházzal közösen mutatták be a Gyerekjáték című stúdió-előadást, melynek szatmári premierje a következő évadban lesz. A Brighella Bábtagozat két előadást vitt színre: a Cérnácska Szabócska és Az égig érő fa címűeket. Emellett volt felolvasószínházi bemutató a Havi Dráma SzatmárON programsorozat keretében, újra volt Költészetünk Ünnepe online műsorfolyam, a színészek pedig részt vettek március 15. méltó ünneplésében is.

Zenés évad következik

A következő évad kapcsán Bessenyei Gedő István elmondta: fesztiválmeghívásokkal és gálával indul. Az elmaradt évadzáró gálát pótolja az augusztusi évadnyitó gála, majd fellépések következnek a nyíregyházi Vidor Fesztiválon, a székelyudvarhelyi dráMa fesztiválon és a budapesti MITEM-en — előbbin az Illatszertárral, utóbbi kettőn pedig a Raszputyin című produkcióval. Az évad első bemutatója A nagy Romulus című „történelmietlen történelmi vígjáték” lesz, melynek rendezője Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas színházi alkotó.
Az évad folytatásában a zenés előadások dominálnak: a műsortervben két musical és egy zenés vígjáték bemutatója is szerepel.

Évfordulós emléklapok

Az évadzáró társulati ülés részeként idén is átadták a kerek évfordulót ünneplő társulati tagoknak járó emléklapokat. Bessenyei Gedő István 10 éve erősíti a társulatot, Gabriela Tănase 20 éve a társulat tagja, Gál Ágnes, László Zita és Nagy Orbán pedig 25 éve csatlakozott a Harag György Társulathoz. Negyven éve dolgozott először a társulattal Manfrédi Annamária, Kovács Éva, a társulat örökös tagja pedig 50 éve szerződött a szatmárnémeti színházhoz.

(frissujsag.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

scott Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

Hitel ajánlat Szüksége van adósságrendezési kölcsönre, hogy kifizesse számláit? Szeretné ma átvenni az (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek