GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Európa szenved a hőségtől

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Továbbra is tombol a hőség Európa több országában, a hőmérséklet sok helyen több évtizedes rekordot döntött, emberek százai lettek rosszul a melegtől, a hőhullám néhol erdőtüzeket okozott, a hőségriadó még napokig érvényben lesz.


A meteorológusok szerint ezekben napokban újabb évtizedes rekordot döntött a hőség a Közép-Csehországi kerületben, ahol a rezi és a dobrichovicei meteorológiai állomások szerint a hőmérő higanyszála elérte a hétvégén a 39,8 Celsius-fokot. A hírügynökségek megjegyzik, ezzel Csehország a forróságot tekintve "felülmúlt" több mediterrán országot is. Különösen nagy volt a meleg  Praha-zapad körzetében, az északi Ústí nad Labemben pedig 39,1 Celsius-fokot mértek.

Szlovákiában vasárnap közzétették, hogy a hét első öt napján összesen 729 embert kellett elsősegélyben részesíteni a hőség okozta ájulás miatt. A legtöbben az eperjesi kerületben vesztették el eszméletüket, viszonylag kevesebben a Nagyszombati kerületben, a legtöbb orvosi segítségnyújtásra a Zsolnai kerületben volt szükség. Az ország egyes részein szombaton a hőmérő higanyszála 35 és 37 Celsius-fok közé kúszott fel, a meteorológiai előrejelzések nem jósolnak enyhülést hétfőre sem.

Románia egész területén hőségriadó van érvényben, narancssárga jelzést adtak ki Szatmár, Bihar és Arad megyére, az összes többi megyében sárga jelzést léptettek érvénybe. A három említett megyében szerdáig 37-38 Celsius-fokos melegre kell számítani. 

A spanyolországi Estremadura tartományban olyan pusztító erdőtüzek keletkeztek, hogy a vele határos Portugália területéről is száz tűzoltót és harminc tűzoltókocsit kellett küldeni a lángok elfojtására. A térségből az utóbbi napokban 2400 lakost kellett evakuálni. 

Moszkvában ugyan "csak" 30 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet, de ott ezt is hőségként éli meg a lakosság, különös tekintettel arra, hogy az idén először lett ilyen meleg. A híradások szerint az abszolút rekordot 2010. augusztus 9-én mértek, 35,6 fokot. A hatóságok a hétvégén felhívták a figyelmet a tűzveszélyre.

Ami az itthoni időjárást illeti, hétfőn a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon és a Hajdúságban fátyolfelhős időre számíthatunk; az északi megyékben, Budapest környékén és a Nyugat-Dunántúlon kevés gomoly- és vékony jégtűfelhőzet lesz az égen, de emellett az ország nagyobb részén hosszú időre kisüt a nap és csapadék sem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 33 és 37 fok között várható.

origo.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek