GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

EU: Zárják a kapukat a menekültek előtt?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A szivárgó információk szerint az uniós tagállamok vezetői csütörtökön rendkívüli ülésen megállapodnak, hogy évente ötezer menekültet befogadnak és arányosan elosztanak a tagországok között, ám a Földközi-tengeren érkezők döntő többségét visszafordítják. Máltán eltemették a hétvégi, több mint 800 emberéletet követelő katasztrófa felszínre hozott áldozatait.


Az egyforma barna koporsók közül csak egy tűnt ki. A fehér, amely egy kamasz holttestét rejtette. Senki nem tudja, ki volt, honnan érkezett. Arról a huszonhárom másik menekültről is keveset tudni, akiket csütörtökön temettek el Máltán, miután hajójuk több mint 800 emberrel a fedélzetén múlt héten felborult a Földközi-tengeren.

„Huszonnégy azonosítatlan holttest van itt, de több százan nyugszanak annak a temetőnek a fenekén, amivé a Földközi-tenger vált" – idézi Mario Grech püspök gyászszertartáson elhangzott szavait a The Malta Independent. Hogy a tenger további menekültek koporsója lesz-e, arról órákkal később döntöttek a rendkívüli EU-csúcson.

A szivárgó információk – a Guardian által megszerzett megállapodástervezet – szerint a tagállamok vezetői megállapodnak, hogy évente mindössze ötezer embernek biztosítanak menekültstátuszt, akiket

arányosan telepítenek majd le több országban.

A polgárháborúk és a szegénység elől menekülők döntő többségét azonban – becslések szerint idén 200 ezren érhetik el az olasz partokat –, visszafordítják a veszélyzónákba.

A BBC szerint a tagállamok egyetértenek abban: el kell lehetetleníteni az embercsempészeket, és meg kell semmisíteni a hajóikat. A menekültek 90 százaléka Líbiából indul az életveszélyes útnak, az ottani kaotikus helyzet rendezése is létfontosságú. A tagországok nemcsak Líbiának és a küldő országoknak segítenek, hanem a fogadó államoknak – Itáliának, Máltának és Görögországnak – is nyújtanak anyagi, illetve logisztikai támogatást.

HIRDETÉS 

A tömegkatasztrófákat megelőzni hivatott kereső-mentő misszió újraindításáról azonban nem állapodtak meg.

Idén eddig azért halt meg harmincszor annyi menekült a Földközi-tengeren,

mint tavaly, mert az olasz hatóságok támogatás híján 2014 végén leállították a Mare Nostrum nevű kereső és mentő missziót. Ezt az EU szerényebb határvédelmi művelete váltotta fel, a Triton már nem merészkedett el a gócpontig, azaz a líbiai partokig. Csütörtök este az első döntés, amelyről hivatalosan bejelentést tettek az volt, hogy az EU megháromszorozza a Tritonra szánt pénzt. 

Alessandra Venturini, a firenzei Migrációs Központ igazgatóhelyettese szerint rövid távon az életmentés a legfontosabb, hosszú távon azt kell megakadályozni, hogy a kétségbeesett emberek nekivágjanak a tengernek. – Lehetővé kell tenni, hogy a hazájukhoz közeli országban folyamodjanak menekült státuszért. Az etiópiaiak mondjuk Kenyában, a szíriaiak Libanonban. Az engedély kiadása után letelepíthetnék őket Európában – mondja a Népszabadságnak a kutatóintézet szakértője. Szerinte világos, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni, így más országokban, például Marokkóban vagy Tunéziában is el lehetne helyezni a menekülteket. Európának nem kell rettegni a „menekülthullámtól", s az eddigi felfogással ellentétben munkaerőként, nem pedig segélyen élőkként kellene tekinteni az érkezőkre.

– Igenis van munka. Ott, ahol magas a munkanélküliség, a dél-európai városokban nehezebb a helyzet,

de van munka. Európa öregszik, új állampolgárokra van szükség,

olyan egészségügyi dolgozókra, akik ellátják az időseket. Ha valakinek nincs megfelelő végzettsége, át kell képezni. A mezőgazdaságban szintén szükség van munkáskezekre" – véli Venturini. Úgy látja, egyes államok ott rontják el, hogy túl sokáig biztosítanak segélyt, ahelyett, hogy bevezetnék a menekülteket a munkaerőpiacra.

nol.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek