GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Engedélyezte a szíriai légicsapásokat az USA

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is - közölték amerikai tisztségviselők vasárnap. Barack Obama elnök döntése fokozhatja az amerikai szerepvállalást a szíriai konfliktusban.


Az amerikaiak nem a szír kormányerők, hanem az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harc érdekében képezik ki a felkelők egyes csoportjait. Azonban a szíriai kaotikus viszonyok közepette nemcsak az Iszlám Állam fegyveresei jelentenek veszélyt ezekre a felkelőkre, pénteken például az egyik Washingtonnal szövetséges szíriai felkelőcsoport támaszpontját az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott an-Nuszra Front fegyveresei támadták meg, a rajtaütésben legalább öten életüket vesztették, tizennyolcan pedig megsebesültek. 

Az amerikai hadsereg májusban indított kiképzési és felfegyverzési programot Törökország területén azzal a céllal, hogy a politikailag mérsékeltnek tartott szíriai felkelőket harcképessé tegye az IÁ ellen. Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, sok jelentkező ugyanis nem bizonyult alkalmasnak a feladatra, míg mások lemorzsolódtak. 

Az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott an-Nuszra Front folyamatosan próbálja gyengíteni az amerikaiak támogatását élvező felkelőket. Tavaly a Szíriai Forradalmi Fronttal számolt le, amely bukásáig az egyik legerősebb felkelőcsoportnak számított a közel-keleti országban. 

Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak. Ankara és Washington nemrég arról döntött, hogy együttes erővel nyújt légi támogatást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőknek, és velük közösen megtisztítja a török határ menti területeket a dzsihadistáktól. (mti)

transindex.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek