GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Ellentét a koalícióban a béremelés terve miatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Politikai játszmák eszközévé és koalíciós vita kiváltójává vált a legfőbb állami méltóságok béremelésének ügye, miután Victor Ponta miniszterelnök bejelentette: nem támogatja az ötletet, ezért el kívánja halasztani annak bevezetését.


A kormányfő ezzel az intézkedést bejelentő koalíciós partnerével, Gabriel Oprea kormányfő-helyettessel is ellentmondásba került, Oprea szerint ugyanis az egész Ponta ötlete volt. Klaus Johannis államfő a kormányzati inkorherenciára hívta fel a figyelmet.

Mint arról beszámoltunk, az intézkedést, amely nyomán közel háromszorosára nőne az érintettek – az államfő, a miniszterelnök, a kormánytagok és a hírszerző szolgálatok vezetői – fizetése, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes jelentette be, még ideiglenes kormányfői minőségében.

Ponta azt követően jelentkezett be csütörtökön késő este a B1 hírtelevízió élő adásába telefonon, hogy Dan Mihalache, Klaus Johannis államfő kancelláriájának vezetője ott közölte: nem Johannis kérte Opreától az állami vezetők javadalmazásának megemelését.

Ponta oldalvágásai

Ponta – aki június közepe óta közel egy hónapig tartózkodott Isztambulban, ahol megműttette térdét, és csak szerdán tért haza – közölte: ő maga nem ért egyet az intézkedéssel, de azt állította, tud arról, hogy az államfő egyeztetett a témában Opreával, és azt követően döntött az élő bejelentkezés mellett, hogy Mihalache ezt cáfolta. Ponta pénteken úgy fogalmazott: Oprea „komoly” ember volt, vállalta a felelősséget, csak egyszerűen nem azzal a személlyel egyeztetett, akivel kellett volna, hanem Johannisszal.

A miniszterelnök közölte: a jövő heti kormányülésen a kabinet elfogad egy sürgősségi rendeletet, amely az új közalkalmazotti bértörvény elfogadásáig elhalasztja a béremelést, amely egyébként augusztus elsejei hatállyal lépett volna életbe. A közalkalmazotti bértörvényt a tervek szerint még az év vége előtt elfogadja a parlament.

Dan Mihalache a műsorban egyértelműen cáfolta, hogy Johannis kérte volna a béremelést, jelezve: az államfő csupán annyit tett, hogy normálisnak nevezte, ha a vezető állami tisztségviselők jelentőségüknek megfelelő javadalmazásban részesülnek. A Johannisszal szembeni vádak mögött a kormányzó Szociáldemokrata Pártot PSD) nevezte meg.

Johannis: nem biztos, hogy van működő kormány

Klaus Johannis pénteken közösségi oldalán reagált, leszögezve: a témáról többször egyeztetett Pontával, a miniszterelnök kezdeményezésére. Leszögezte: továbbra is fenntartja, hogy egy miniszternek nem lehet kisebb fizetése, mint a beosztottainak, ugyanakkor a béremeléseket az egész bérrendszer átalakításával össze kell hangolni.

„Ugyanakkor nem tudom elfogadni azt, hogy egy kormány elfogad egy bizonyos határozatot, majd a miniszterelnök úgy dönt, hogy visszavonja azt. Ez olyan koherenciahiányt feltételez a kormányban, amely nyomán kérdőjelessé válik, hogy Romániának van-e működő kormánya” – fogalmazott az államfő.

Erra Ponta szinte azonnal ugyancsak a Facebookon válaszolt, azt írva: utoljára június 5-én találkozott az államfővel, amikor az az ellene indult bűnvádi eljárás miatt a lemondását követelte, azóta semmilyen témáról nem egyeztettek.

Gabriel Oprea kormányfő-helyettes szerint a béremelés terve már régebben elkészült, az ötlet a kormányé és Pontáé, aki már korábban egyeztetett Johannisszal a témában, de nem volt biztos abban, hogy az államfő támogatni fogja az emelést. Leszögezte: az intézkedést nem az államfő kérte. Mindazonáltal azt is közölte: továbbra is támogatja Pontát.

Rovana Plumb munkaügyi miniszter ugyanakkor párt- és kormánybeli főnöke, Ponta mellé állt, azt állítva, hogy a jogszabályról Johannis és Oprea egyezett meg, ő, a pénzügyminiszter és Ponta is a közalkalmazotti bérek növeléséről szóló jogszabályba akarta belefoglalni. Dan Mihalache viszont vasárnap közölte: a Ponta és az államfői hivatal közötti egyeztetések e-mailben zajlottak, és nem szeretne abba a „méltatlan” helyzetbe kerülni, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia a levelezést.

A miniszterelnök a jelek szerint ezzel a témával próbál „visszavágni” Opreának. Oprea és a PSD között azt követően vált feszültté a koalíciós viszony, hogy a kormányfő-helyettes vezette Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) a PSD ellenkezése dacára támogatta az ellenzéki liberálisok által javasolt Mihai Răzvan Ungureanu kinevezését a külügyi hírszerzés élére.

A Ponta által halasztani kívánt, koalíciós szövetségese által bejelentett módosítás értelmében az államelnök, a miniszterelnök és a parlament két házelnökének fizetése bruttó 21 540 lejre (nettó 15 540 lej) nőne, ugyanennyit kapna a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, a miniszterelnök-helyettes járandóságát pedig bruttó 20 000 lejben (nettó 14 024) állapították meg.

A miniszterek és más magas rangú állami tisztségviselők, beleértve a hírszerző szolgálatok vezetőit, bruttó havi 19 055 lejt kapnának (nettó 13 365). Ebbe a kategóriába tartoznak a miniszteri rangú elnöki tanácsadók is.

Jelenleg az államelnök havonta nagyjából nettó 6500 lejes fizetést kap, a házelnökök és a kormányfő 6184 lejt, a helyettese mintegy 5800-at, a miniszterek pedig nettó 5350 lejt.

Krónika

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek