GaGa
2024. július 16., kedd Valter napja
árfolyam:
1 euro = 4.9655 RON
1 dollár = 357.7186 RON
100 forint = 0.0545 RON

Elkészült az RMDSZ autonómia törvénytervezete

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ szakemberei által készített autonómia tervezetet múlt pénteken megkapta a Magyar Polgári Párt is, jelentette be sajtótájékoztatóján Kulcsár Terza József.


Az MPP háromszéki elnöke szerint ezekben a napokban tanulmányozzák és véleményezik a 18 oldalas dokumentumot, majd a két politikai szervezet egyezsége szerint jövő héten összeül az a munkacsoport, amelynek feladata, hogy kidolgozza a két párt szakemberei által elfogadhatónak tartott konszenzusos törvénytervezetet.

„Erre nincs határidő. Ennyi idő után néhány hét, vagy hónap nem akadály”, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint a parlament várhatóan elutasítja a tervezetet, de fontos, hogy egy olyan dokumentum készüljön, amely megfelelő módon szabályozza Székelyföld autonómia koncepcióját.

Az MPP háromszéki elnöke kifejtette: a polgári párt mindig a közösség érdekeit szolgálta, nem pártérdek vezérelte őket. Meglátása szerint erről szól az RMDSZ és MPP között múlt héten megkötött együttműködési megállapodás is. A nemzetpolitikában ugyanis nem lehet külön úton járni.

Az együttműködési megállapodás egyik konkrét feltétele az volt, hogy elkészüljön és a parlament elé kerüljön az autonómia törvénytervezet. Kulcsár Terza József elmondta, hogy pártja vezetőjétől megbízást kapott, hogy jogászként az MPP-t képviselje a közös munkacsoportban, de ragaszkodnak ahhoz is, hogy az SZNT szakembere is vegyen részt ebben a munkában.

Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter szerint a törvénytervezetet elemző közös szakértői munkacsoport paritásos alapon négy vagy hat szakemberből áll majd. Közölte, az RMDSZ-nek nincs kifogása az ellen, hogy a bizottságba SZNT-s szakember is bekerüljön. „Mi nem szólunk bele, hogy ebbe a bizottságba az MPP kit nevesít. Jelölhetnek SZNT-st is, aki azonban a polgári pártot képviseli a testületben” – mondta Kovács Péter.

Kulcsár Terza József háromszéki polgári párti politikus szerint első olvasásra picit hosszúnak és helyenként hiányosnak tartják az RMDSZ tervezetét, ezért javaslatokat fogalmaznak meg, például arról, hogy a Székelyföldön begyűjtött adók helyben maradjanak, illetve az igazságszolgáltatásban legyen használható a magyar nyelv.

A tervek szerint, amint elkészül a konszenzusos törvénytervezet, azt közvitára bocsájtják. Kulcsár Tera József hozzátette: elvárják, hogy a kormányon lévő RMDSZ közvetítésével a kormány üljön tárgyalóasztalhoz az autonómia ügye kapcsán. Az autonómia törvénytervezet már az első lépés lehet a párbeszéd fele.

(slagerradio.ro - erdely.ma)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Brown Jó nap, Jelenleg Párizsban, Franciaországban vagyok, és azt szeretném ajánlani mindenkinek, (...)

Komoly és megbízható ajánlat Szia, nehéz anyagi helyzetben van? Sürgősen pénzre van szüksége projektjei (...)

Megfizethető hitel ajánlat Nehéz anyagi helyzetbe került, és nem tudja, hová forduljon, mert a bank valamilyen okból (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek