GaGa
2024. július 21.,  Dániel napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Elfogadta szerdán este a képviselőház a vészhelyzetet szabályozó törvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az idén Csíky András kolozsvári színművész, a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, színházalapító, színészpedagógus kapja a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. - a Transindex.ro portálról


Elfogadta a képviselőház a vészhelyzetet szabályozó törvényt. A jogi bizottság többórás vita után véglegesítette a kormány tervezetéről szóló jelentést, és több ponton is módosított a szenátus által kedden elfogadott szövegen. Ezt követően a képviselőház döntő házként fogadta el szerdán a veszélyhelyzetet szabályozó törvényt.

Engedélyezhető az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, fogászati rendelők, szépségszalonok, ruhatisztítók, optikai üzletek megnyitása.

Az országos speciális vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával a helyi hatóságok kötelesek megnyitni a parkokat és az önkormányzat által működtetett szabadtéri sportlétesítményeket a lakosság számára. A vészhelyzet ideje alatt engedélyezhető a múzeumok, könyvtára, koncert- és előadótermek, művelődési otthonok és más kulturális intézmények tevékenysége.

Engedélyezett a polgárok intézményes karanténbe helyezése és az otthoni elkülönítésük. Korlátozható vagy betiltható a lakosság szabad mozgása a településeken belül vagy települések között, esetenként naponta egy idősávban. A felsőoktatási intézményekben engedélyezett a hallgatók online záróvizsgáztatása. Korlátozható a gyülekezéshez való jog. Így betilthatóak a tüntetések, menetelések, népgyűlések. Sőt, a zárt térben szervezett kulturális, sport, tudományos és vallásos események is (mint a koncertek, misék, istentiszteletek). Viszont az országos speciális vészhelyzeti bizottság engedélyezheti az edzéseket, edzőtáborozásokat és sportversenyeket, illetve a különböző sportlétesítmények használatát. Felfüggeszthető bizonyos intézmények és gazdasági egységek tevékenysége. A testület által elfogadott egyik módosító javaslat lehetővé teszi a 15 ezer négyzetméteresnél kisebb kereskedelmi központok megnyitását. Tehát, kinyithatnak a vendéglátóipari egységek teraszhelyiségei; a 15 ezer négyetméteresnél kisebb bevásárlóközpontok, amelyek üzlethelyiségei egyenként 500 négyetméteresnél kisebbek.

Vesztegzár alá vonhatók épületek, települések vagy akár egész régiók. Korlátozható vagy betiltható a légi, közúti, vasúti, tengeri vagy folyami közlekedés, esetenként naponta egy idősávban. Ideiglenesen bezárhatók határátkelőhelyek. A közintézmények és hatóságok által kibocsátott okmányok érvényessége nem jár le a vészhelyzet ideje alatt, illetve a vészhelyzet megszűnése után további 90 napig. A testület két ízben is megvitatta a módosító javaslatokat, az első, kedvező véleményezést követően ugyanis, egy tévedés miatt visszahívták a jogszabálytervezetet, majd újabb jelentést szövegeztek meg és küldtek el a plénumnak. A tervezet leszögezi, hogy a veszélyhelyzetet a kormány rendelheti el a belügyminiszter javaslatára, legtöbb 30 napos időtartamra, amelyet további 30 nappal meghosszabbíthatnak. A veszélyhelyzet elrendelhető az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre. A képviselőház jogi bizottsága által elfogadott egyik módosítás értelmében amennyiben a veszélyhelyzetet az ország területének legalább felére rendelik el, ezt a parlamentnek is jóvá kell hagynia öt napon belül. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a veszélyhelyzet jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik. 

A tervezet azt is előírja, hogy a parlament módosíthat a kormány által a veszélyhelyzet idején elrendelt intézkedéseken. Egy másik módosítás szerint - amelyet a nemzeti liberális párti Florin Roman terjesztett elő - a tervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva lép hatályba. Ennek a kitételnek a bevezetését azonban a Szociáldemokrata Pártot képviselő Alfred Simonis kezdeményezésére ismét külön szavazásra bocsátják a plénumban, az alkotmány értelmében ugyanis a törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük után három nappal vagy egy későbbi időponttól lépnek érvénybe. A jogi bizottság ismét beemelt a tervezetbe a korlátozásokkal kapcsolatos néhány cikkelyt, amelyeket egy nappal korábban törölt a felsőház.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek