GaGa
2024. július 20., szombat Illés napja
árfolyam:
1 euro = 4.9709 RON
1 dollár = 354.6908 RON
100 forint = 0.0546 RON

Életem hullámai

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben a kora reggel élelmiszerért sorban álló felsõbányaiak arról is beszélgettek, hogy elõzõ este milyen volt a magyarországi tévéadók vétele. Ha rossz volt a vétel, Jablanóczki Istvántól is kértek tanácsot.


Akkor ismertem meg õt, amikor egy dombon álló házában elkértem tõle egy új tévéantenna rajzát. A nyugdíjas ércfeldolgozó gyakran barkácsolt távolsági vételre alkalmas antennákat.

A kilencvenes évek elején megengedte nekem, hogy elolvassam Életem hullámai címû visszaemlékezéseinek a kéziratát, amely lebilincselõ olvasmány, egy erõs akaratú, találékony, sokat szenvedett ember hiteles vallomása. A stílus, amelyre az élõbeszéd közvetlensége a jellemzõ, híven tükrözi a szerzõ egyéniségét.

Arba Ila nyugdíjas laboránsnõ beleegyezett abba, hogy néhai édesapja visszaemlékezéseit közzétegyem.

A szerzõ így vallott visszaemlékezései megírásának a céljáról: „Remélem, hogy érdemesnek tartja egy magamfajta munkásember õszinte sorainak az elolvasását. Viszontagságos életutam tanulságként is szolgáhat.”

Születése dátumához anekdotába illõ történet fûzõdik:

„Amikor 1934-ben törvényesen elszegõdtem asztalosinasnak, a városházán Toma Sándor bácsitól, az anyakönyvvezetõtõl egy okmányt kértem. Reszkettem a félelemtõl, amikor a bácsi megkérdezte tõlem:

- Mikor születtél?

- 1919. augusztus 17-én - válaszoltam megszeppenve.

Toma Sándor rámkiáltott mérgesen:

- Te szamár, még azt sem tudod, hogy mikor születtél, és mégis mesterséget akarsz tanulni.

Odahúzott az elõtte fekvõ nagy könyvhöz, és erélyesen rámparancsolt:

- No olvasd el, hogy mi van oda beírva. - Na, látod, hülye, mikor születtél? Tûnj el innen, és küldd ide az apádat. Lehet, hogy többet tud, mint te.

- Nekem ugyan ne mondja senki, hogy júniusban születtél. Én beírtam egy zöld, bársonyfedelû albumba, hogy te 1919. augusztus 17-én születtél. Az anyakönyvvezetõ tintával írta be a születés idõpontját. Amikor augusztust római számmal (VIII) akarta beírni, a hatosnál (VI) elfogyott a tintája. Amíg az édesapád az irodában volt, az anyakönyvvezetõ nem ment tintáért, hogy még két vonalat beírjon - magyarázta sírva nekem az édesanyám.”

István így elevenítette fel a herzsai bányában töltött elsõ napját:

„1938 tavaszán örvendtem, hogy a herzsai bányában dolgozva segíthetek szüleimnek. Délben, a második váltás elõtt kötöttem életemben elõször bocskort a lábamra. A maringyámat, ami az édesanyám által sütött, zsírral megkent két szelet kenyér volt, a karom alá szorítottam... A felejthetetlen elsõ sítet a Májer nevû hukmány (felvigyázó) rendjében Róth Sanyival együtt töltöttem. A negyedik szinten, a négyes és az ötös gurítók között az ércet zóboroltuk. Este tíz óra után, amikor Májer névsort olvasott, a nevem kiáltása után boldogan mondhattam, hogy bányász vagyok.”

Jablanóczki István 1938 õszétõl a felsõbányai ércfeldolgozóban segédmunkás, 1939-tõl a Phönixben napszámos. 1945-tõl 1948-ig egy kaukázusi szovjet hadifogolytáborban raboskodott. 1948-tól ércfeldolgozó szakmunkás. 1973 tavaszán vonult betegnyugdíjba. Az alacsony nyugdíj arra kényszerítette, hogy lottójegyeket áruljon.

Boczor József

Bányavidéki Új Szó

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat Üdvözlöm! A különböző pénzügyi gondok leküzdése és a jövőre vonatkozó céljainak (...)

Hitel ajánlat Hitelek és finanszírozás. Pénzügyi problémáid vannak. Pénzügyi hiteleket, (...)

Gyors és megbízható hitel ajánlat Ha vállalkozási hitelre, autóvásárlásra, ingatlanra, adósságtörlesztésre van szüksége. (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek